Direct naar artikelinhoud
Netflix

Dit zijn de 13 verborgen parels op Netflix die u deze zomer moet zien

Still uit 'Frank'.Beeld Netflix

U hebt de meeste klassiekers op Netflix gezien en u zoekt naar meer? Wij gidsen u naar de beste, meestal onbeminde films in het duizelingwekkende Netflix-aanbod.

Annihilation

Annihilation is een mooi voorbeeld hoe invloedrijk streamingdiensten in het huidige cinemalandschap worden, schreven we eerder dit jaar. Annihilation is een visueel verbluffende sciencefictionthriller van schrijver en regisseur Alex Garland (Ex Machina) die losjes gebaseerd is op Jeff VanderMeers Southern Reach-trilogie.

De film begint met de enige zekerheid: een meteoor raakt een vuurtoren aan de Amerikaanse kust, en spant een prachtig gekleurde, illusoire glans ('the shimmer') over de regio. Niemand die de uitdijende zone betreedt, keert terug. Niemand behalve Kane, een soldaat die op geheime missie werd gestuurd.

DM Zapt

Krijg het beste van tv en Netflix via Messenger

Onze gratis chatbot DM Zapt is de beste manier om nieuwe series en tv-programma's te ontdekken:

Ja, ik wil tv-tips!

Looper

Markeer 2074 alvast in uw kalender, want dan wordt tijdreizen eindelijk werkelijkheid. Of toch in Looper, de scififilm van Rian Johnson. In die film schitteren Bruce Willis, Joseph Gordon-Levitt en Emily Blunt op uw televisiescherm die een meeslepend verhaal vertellen over een huurmoordenaar die op zichzelf jaagt. In het verleden. Klinkt verwarrend? Goed zo, dan bent u volledig klaar voor deze 120 minuten durende, zenuwslopende scifithriller.

The Curious Case of Benjamin Button

Nogal een atypische film voor het oeuvre van David Fincher, maar nog steeds een fascinerende film gebaseerd op een kortverhaal van Amerikaanse auteur F. Scott Fitzgerald. De fantastische werkelijkheid van Benjamin Button, waarin die geboren wordt als bejaarde en jonger wordt in plaats van ouder, belooft een zonderlinge romance die zo meeslepend is dat de gedoemdheid ervan bijzaak is. En dat is een gelofte die de film, genomineerd voor dertien Oscars, meer dan voldoende weet in te lossen. 

Cloverfield

Toen Cloverfield in 2008 in de Amerikaanse cinemazalen verscheen, waren filmfans meteen aan hun stoel gekluisterd. In de prent van regisseur Matt Reeves geven vijf New Yorkse jongeren een afscheidsfeestje voor hun vriend op de avond dat een gigantisch monster de stad Manhattan aanvalt. De film is een documentarisch verslag van hun pogingen om aan het gruwelijke beest te ontsnappen. Sindsdien is er ook een (wat teleurstellende) trilogie van de Cloverfield-franchise gemaakt.

Zombieland

De student Columbus (Jesse Eisenberg) is overal bang voor. Dankzij zijn achterdocht overleeft hij wel een plaag die mensen verandert in allesverslindende zombies. De wapenfreak Tallahassee (Woody Harrelson) kent geen angst. Samen moeten ze zien te overleven in een wereld vol zombies. 

Lagaan: Once Upon a Time in India

Als er één film is om een westers publiek kennis te laten maken met een Bollywood-film, dan is het wel Lagaan. In die film bindt een bij elkaar geraapt elftal arme drommels aan het einde van de negentiende eeuw de strijd aan met de superieure Engelse overheerser, die dag in dag uit niets anders doet dan cricket spelen, thee drinken en jagen. Lagaan is, ondanks z'n monsterlengte (de film duurt bijna 4 uur), een meeslepend drama tussen de Indiase David en de Britse Goliath.

 The Darjeeling Limited

De films van regisseur Wes Anderson zijn een waar curiosum in de hedendaagse cinema. Ze zijn in één oogopslag te herkennen, want elk shot is een minutieus geconstrueerd tableautje waar personages worstelen met chronische zielspijnen en andere dieperliggende trauma's.

Ook The Darjeeling Limited is een film waar spektakel voor oog en brein, waarin drie broers (Jason Schwarzman, Owen Wilson, Adrien Brody) samen een lange treinreis door India maken.

Frank

Frank vertelt het verhaal over de frontman van een avant-gardeband die zich verstopt in een masker van papier-maché. Michael Fassbender casten als hoofdrolspeler voor de eigenzinnige indiefilm voelt als pure verspilling, en toch is het een briljante zet van regisseur Lenny Abrahamson.

Uit de film spreekt een zekere droefgeestigheid, ondanks het feit dat het een scherpe satire is op de muziekindustrie, sterrendom en sociale media. Misschien is het wel die melancholie die onder dat masker schuilt.

Dallas Buyers Club

Dallas, 1985. Ron Woodroof (Matthew McConaughey), een drugsgebruiker en vrouwenversierder, wordt uit het ziekenhuis ontslagen wanneer bij hem aids wordt geconstateerd. De dokters geven hem nog één maand, maar Ron weigert zijn lot te accepteren. Hij begint met het smokkelen van illegale medicijnen. McConaughey verloor meer dan 20 kilo om te overtuigen als Ron Woodroof.

Akira

Japanse anime. We hebben het er niet vaak over, en daardoor vergeten we vaak dat sommige animefilms pure meesterwerken kunnen zijn. Akira bijvoorbeeld, een animefilm van Katsuhiro Ôtomo, wist precies dertig jaar geleden het gehele animegenre internationaal op de kaart te zetten. Intussen is die hype doodgebloed, maar Ôtomo's film blijft een mijlpaal in de geschiedenis van de Oosterse tekenfilms.

Amour

Een liefdesdrama over een aftakelend echtpaar? Ruikt naar een zeemzoete bejaardenfilm, denkt u. Niets is minder waar. Amour is een portret van een tachtigjarige gecultiveerde vrouw (Emmanuelle Riva) die na een hersenbloeding in sneltempo begint af te takelen. De dynamiek tussen de twee reuzen van de Franse cinema Jean-Louis Trintignant en Riva smaken naar meer.

Prisoners

Toegegeven, de meningen zijn verdeeld over Prisoners, de film van regisseur Denis Villeneuve uit 2013. "Werkt op de zenuwen", "B-film", en "verkoopt goedkope chills en thrills" lezen sommige recensies. Maar laat die kritieken u vooral niet weerhouden om zelf uw mening te vormen over een film waarin de ergste nachtmerrie van elke ouder werkelijkheid wordt: uw kind verdwijnt spoorloos. Het is die ontstellende gebeurtenis van waaruit Prisoners vertrekt en u tweeënhalf uur bij uw strot grijpt.

The Meyerowitz Stories

Geloof ons, wij waren even sceptisch toen we hoorden dat Adam Sandler én Ben Stiller zou meespelen in The Meyerowitz Stories. Maar laat dat feit u vooral niet afschrikken om de Netflix-film van Noah Baumbach te bekijken. In de handen van de juiste regisseur zijn de komische acteurs zelfs gelijkwaardig aan de acteerprestaties van pakweg Dustin Hoffman, die ook tot de cast gerekend mag worden van Meyerowitz.

De film gaat over de kinderen van creatieve ouders, die nog steeds de kwetsuren moeten verwerken van hun vrije opvoeding (lees: verwaarlozing) in de jaren 70.