Direct naar artikelinhoud
Vluchtelingen

Zweedse studente weigert neer te zitten op vliegtuig en stopt zo uitzetting vluchteling

Screenshots van Elin Erssons livestream.Beeld Elin Ersson

Elin Ersson protesteert eigenhandig tegen de uitzetting van een Afghaanse vluchteling. Haar emotionele strijd was online te zien voor haar volgers en eindigt onder een luid appplaus.

Op maandag, tijdens een vlucht van Zweden naar Turkije, heeft de 22-jarige Elin Ersson in haar eentje de uitzetting van een 52-jarige man voorkomen doordat ze weigerde te gaan zitten. Ze streamde haar aanvankelijk eenzame protest via Facebook Live met haar smartphone, de video (zie hieronder) werd op een dag twee miljoen keer bekeken.

Zolang er nog passagiers rechtstaan, mag een vliegtuig niet opstijgen. De Zweedse student-activiste maakte hier gebruik van en startte haar protest en livestream zodra de andere passagiers plaats hadden genomen. Naar eigen zeggen kocht Ersson een ticket van het Zweedse Gothenburg naar Istanbul nadat ze te weten kwam dat er een Afghaanse vluchteling werd uitgezet.

Tot zes maanden gevangenisstraf

Errson: "Er zit iemand in het vliegtuig die naar Afghanistan wordt gebracht. Daar is oorlog en als hij daarnaartoe gaat, wordt hij waarschijnlijk gedood." Tijdens de veertien minuten waarin ze standhoudt wordt ze aanvankelijk aangemaand om te gaan zitten door andere passagiers en het vliegtuigpersoneel. Een vermoedelijk Engelse man gaat in discussie met de studente en pakt haar smartphone af. “Wat is er belangrijker, een leven of je tijd?”, vraagt Ersson als repliek. Ze krijgt haar toestel meteen terug van een personeelslid en gaat verder met haar livestream.

'Wat is er belangrijker, een leven of je tijd?'
Elin Ersson tegen een medepassagier die haar trachtte tegen te houden

Halfweg haar stream begint ze meer steun te krijgen van de andere passagiers. Een Turkse man vertelt de studente dat hij aan haar kant staat en meerdere passagiers staan nu recht. Uiteindelijk wordt ze samen met de Afghaanse vluchteling, onder applaus, geëscorteerd van het vliegtuig.

Momenteel is het nog niet duidelijk welke gevolgen er zullen zijn voor Errson. Volgens de student-activiste oefende ze haar recht uit en was er niets strafbaars aan haar protest. De politie daarentegen heeft het over een boete of tot zes maanden gevangenisstraf omdat ze weigerde te luisteren naar de bevelen van de piloot.

Zweden kreeg sinds 2012 400.000 asielaanvragen binnen, oftewel één asielzoeker tegenover 24 Zweden. Vorig jaar weigerde de Zweedse migratiedienst nog een asielaanvraag van een 106-jarige Afghaanse vrouw. De vrouw ging in beroep en mocht uiteindelijk toch in het land blijven.

De Zweedse migratiedienst weigerde vorig jaar een asielaanvraag van een 106-jarige Afghaanse vrouw