Direct naar artikelinhoud
Droogte

Natuurpunt vraagt dieren te helpen tijdens de droogte: "Plaats schaaltje water in de tuin"

Natuurpunt vraagt dieren te helpen tijdens de droogte: "Plaats schaaltje water in de tuin"
Beeld Thinkstock

Natuurpunt vraagt mensen om een klein, plat schaaltje water in de tuin te zetten. Dat moet dieren helpen om water te vinden tijdens de huidige droogte. "Heel wat zoogdieren en vogels die normaal hun dorst laven in poelen, hebben het in deze droge periode moeilijk om aan water te geraken", zegt Hendrik Moeremans van Natuurpunt.

De hittegolf brengt veel dieren in moeilijkheden. "De planten waarmee insecten en vlinders zich voeden, zijn verdroogd", vervolgt Moeremans. "Deze dieren raken moeilijk hun eitjes kwijt en de gevolgen zullen we allicht volgend jaar merken. Terwijl er dit jaar uitzonderlijk veel vlinders waren, zullen dat er volgend jaar uitzonderlijk weinig zijn." Volgend weekend organiseert Natuurpunt overigens voor de twaalfde keer een Vlindertelweekend.

Lees ook: Hoe dieren onder de droogte kreunen: "Jonge beestjes die het nest verlaten, sterven vaak na drie dagen"

Ook zoogdieren en vogels raken in de problemen door de aanhoudende droogte. "Belangrijk probleem voor zoogdieren en vogels is het gebrek aan water in natuurlijke poelen", zegt Moeremans. "Die dieren wagen zich dan vaak in vijvers en zwembaden, maar raken daar niet meer uit weg. Dat geldt onder meer voor egels, eekhoorns en muisachtigen." Vandaar de vraag van Natuurpunt om een schaaltje met water in de tuin te plaatsen voor dorstige dieren. Het best is dat een klein, plat schaaltje zonder hoge randen. 

Tot slot wordt nog eens gevraagd om goed op te letten voor het huidige brandgevaar in veel natuurgebieden. Dus geen brandende sigaretten weggooien, of glas achterlaten dat met de felle zon voor zelfontbranding kan zorgen, benadrukt de organisatie.