© MariÎn Ludo

Ondanks alarm: 20% meer water verbruikt

Ons waterverbruik is sinds de alarmberichten over droogte en waterschaarste nog niet gedaald. “Het ligt nog altijd 20% hoger dan op gewone zomerdagen”, zegt Jan Dhaene van de Droogtecommissie.

tlb

1,36 miljoen kubieke meter leidingwater per dag: dat hebben we de afgelopen week verbruikt. Dat blijkt uit cijfers van de Vlaamse Milieu Maatschappij. En dat terwijl al weken wordt gezegd dat we spaarzaam moeten zijn. Sinds eergisteren is ook een sproeiverbod van kracht. “De grote piek in verbruik is afgezwakt”, zegt Dhaene. “Sindsdien is het niet meer echt gestegen en niet echt gedaald. Dat is op zich logisch: veel regenwaterputten zijn uitgeput, dus voor veel toepassingen schakelen mensen over op leidingwater.”

De politie moet controleren op al die sproeiverboden. “We doen dat tijdens onze gewone patrouilles”, zegt Nicholas Paelinck van de Vaste Commissie van de Lokale Politie. “Boetes zijn er bij mijn weten nog niet uitgeschreven. De mensen die we aanspreken, geven bijna altijd onmiddellijk gehoor aan wat we vragen.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER