Direct naar artikelinhoud
Frankrijk

Benalla: "Beelden zijn verspreid om Macron in diskrediet te brengen"

Frans president Emmanuel Macron (vooraan) met zijn voormalige veiligheidsverantwoordelijke Alexandre Benalla, die vorige week ontslagen werd.Beeld REUTERS

Alexandre Benalla, de gewezen veiligheidsverantwoordelijke van Frans president Emmanuel Macron, geeft in een interview met Le Monde toe dat hij "een fout gemaakt" heeft door betogers hardhandig aan te pakken tijdens een 1 meimanifestatie. Maar hij betreurt dat de beelden van het incident "gebruikt worden om Macron te schaden".

"Ik heb niet het gevoel dat ik de president van de Republiek verraden heb", laat Benalla optekenen. "Ik heb wel het gevoel dat ik een grote stommiteit begaan heb. En een grote fout gemaakt heb. Maar het is vooral een fout vanuit politiek oogpunt: ik had nooit als waarnemer naar deze demonstratie moeten gaan, en ik had misschien op de achtergrond moeten blijven."

Op videobeelden van het incident, die vorige week uitlekten, is te zien hoe Benalla tijdens een 1 meibetoging een betoger, die al op de grond was geworsteld door agenten, in een wurggreep neemt. Even later geeft hij een flink pak slaag aan de man, die tot bloedens toe op de grond blijft liggen. 

Benalla ontkent de feiten vanzelfsprekend niet. Wel betreurt hij wat er nadien gebeurd is. De beelden van het incident zijn verspreid "om de president van de Republiek te raken, dat is zeker", klinkt het.

Lees ook: Hoe Alexandre Benalla zich opwerkte tot de vertrouweling van president Macron

"Uitgelekt door politici en politiemensen"

Volgens Benalla is de zaak "een manier om de president te beschadigen. Ik was slechts de link om hem te kunnen raken, de zwakke schakel."

De beelden zijn volgens de man uitgelekt door hoge politici en politiemensen. "Ik denk niet door (minister van Binnenlandse Zaken, red.) Collomb, in wie ik vertrouwen heb. Maar er zijn mensen rondom hem die dit mogelijk gedaan kunnen hebben."

Macron: "Storm in een glas water"

Macron, die dinsdag al op de zaak reageerde, kwam donderdag voor een bezoek aan een delegatie landbouwers in het zuidwesten van Frankrijk desgevraagd kort op de kwestie terug. "Ik heb gezegd wat ik te zeggen had. Dit is een storm in een glas water", zo zei Macron aan een journalist van het Franse persagentschap AFP.

Dinsdag had Macron gezegd dat hij "de enige verantwoordelijke" is. "Ik ben het die vertrouwen heeft geschonken aan Alexandre Benalla. Het ben ik die de sanctie heeft bevestigd."

President Macron en de regering staan sinds vorige week onder druk door de zaak-Benalla. Justitie, politie en het parlement openden verschillende onderzoeken. Benalla zelf, die aanvankelijk slechts voor 15 dagen geschorst was, werd ontslagen nadat de beelden uitgelekt waren.