Gentse studentenverenigingen tekenen doopdecreet

© WDK

In Gent hernieuwen studentenverenigingen en stadsbestuur een reeks afspraken om studentendopen veilig te houden en overlast te beperken. De Gentse schepen van Jeugd en Onderwijs Elke Decruynaere (Groen) ontving vertegenwoordigers van de verenigingen maandagavond op het stadhuis.

Van de 150 erkende studentenverenigingen en -raden in Gent, organiseren er een tachtigtal het initiatieritueel. Of ze nu het doopdecreet formeel tekenen of niet, de verenigingen zijn verplicht zich aan een reeks afspraken te houden. Er zijn dit jaar geen nieuwe bepalingen toegevoegd, vorig jaar werd een verbod op de consumptie van rauw vlees ingevoerd. Dat gebeurde nadat in 2014 een aantal studenten ziek waren geworden na het eten van een papje met kippenlever.

In de afsprakennota, die bij niet naleving kan leiden tot het verliezen van een erkenning en bijgevolg subsidies of andere voordelen, staan zowel rechten als verboden. Wat dat laatste betreft, wordt onder meer gewezen op een verbod op dronkenschap of naaktloperij, een verbod op het gebruik van slachtafval, kadavers, bloed, levende gewervelde dieren of gevaarlijke producten. Onder meer ook een verbod op “overdreven vernedering” en “ongewenste intimiteiten” worden onder de aandacht gebracht.

Aan de Universiteit Gent zijn 120 studentenverenigingen erkend. De Hogeschool Gent telt veertien erkende studentenverenigingen, de Arteveldehogeschool negen. Verder zijn er ook nog zes studentenverenigingen aan twee afdelingen van de KU Leuven in Gent.

Sinds het academiejaar 2010-2011 bereikt de Stad Gent alle erkende Gentse studentenverenigingen. Ook enkele niet-erkende verenigingen zullen het doopdecreet handhaven. “Toch worden weliswaar niet alle niet-erkende studentenverenigingen bereikt met deze regelgeving”, klinkt het. “Dit is bijzonder jammer omdat voor externen het verschil niet altijd duidelijk is en het dikwijls deze niet-erkende verenigingen zijn die zorgen voor overlast.” Dopen leidden vorig jaar echter amper tot klachten in Gent.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen