Direct naar artikelinhoud
Hitte

Hitte houdt aan, en dat zorgt voor hinder: maatregelen tegen droogte uitgebreid

Hitte houdt aan, en dat zorgt voor hinder: maatregelen tegen droogte uitgebreid
Beeld Joris Casaer

De verschroeiende hitte begint zijn tol te eisen en brengt her en der grote ongemakken met zich mee. In verschillende provincies worden bovendien de maatregelen tegen de droogte uitgebreid. Een overzicht.

Sproeiverbod uitgebreid

In Oost-Vlaanderen gaan vrijdag verscherpte maatregelen in om de gevolgen van de hitte en droogte in te perken. Het verbod op het wassen van auto's en het sproeien in de tuin is nu ook van kracht op regen- en grondwater. Tot nu toe gold dit in Oost-Vlaanderen enkel voor leidingwater. Ook voor zwembaden met meer dan 100 liter, fonteinen en vijvers mag geen water gebruikt worden. Straten en voetpaden schoon sproeien is niet toegelaten, een verbod dat ook geldt voor gevels, luifels en tenten.

Sproeiverbod uitgebreid
Beeld Joris Casaer

Het captatieverbod voor de onbevaarbare waterlopen wordt uitgebreid naar afgesloten meanders. En vuurwerk en kampvuren zijn voortaan verboden, net als roken in de omgeving van natuur. Wie het verbod niet naleeft, riskeert een boete tot 1.600 euro. 

Ook in Limburg worden de maatregelen strenger. Vanaf vrijdag geldt een captatieverbod van water uit onbevaarbare waterlopen. Enkel het beperkt capteren van drinkwater voor het eigen vee dat buiten staat, is nog toegelaten. "Het peil van beken en rivieren daalt sterk en sommige waterlopen komen droog te staan", legt gouverneur Herman Reynders uit. "Dat brengt zowel gezondheidsrisico's als ecologische effecten met zich mee."

Brandfase rood

Het Agentschap Natuur en Bos raadt af natuurgebieden te bezoeken in de provincies Antwerpen en Limburg. Daar geldt brandfase rood. Dat betekent dat het er extreem droog en brandgevaarlijk is. "Om veiligheidsredenen wordt de toegang tot het gebied afgeraden", luidt het.

Beheerders en brandweer zijn er zeer waakzaam. Als er een brand uitbreekt, rukt de brandweer altijd uit met groot materieel. Er worden extra materieel en mankracht ingezet en de brandtorens worden overdag bemand.

In de natuurgebieden in Antwerpen en Limburg geldt brandfase rood

In Oost-Vlaanderen, West-Vlaanderen en Vlaams-Brabant is brandfase oranje van kracht. Daar roept Natuur en Bos op om voorzichtig te zijn, niet te roken in de natuurgebieden en kinderen er niet zonder toezicht te laten.

Brandfase rood
Beeld Joris Casaer

Wegdek E314 beschadigd

De E314 ter hoogte van afrit 22 in Aarschot richting Brussel blijft nog tot maandag gedeeltelijk afgesloten, nadat het wegdek er donderdag over twee rijstroken omhoog kwam door de hitte. 

Omdat het wegdek over een breedte van 12 meter beschadigd is, kon de aannemer het niet tijdelijk herstellen met koud asfalt. Hij herstelt het wegdek vrijdag definitief met gewoon asfalt, maar dat moet langer uitharden. Beide rijvakken zijn voor de ochtendspits van maandag 30 juli weer beschikbaar.

Over twee rijstroken kwam het wegdek omhoog door de hitte

Het verkeer wordt omgeleid via de lange oprit van Aarschot. Er geldt een snelheidsbeperking van 70 kilometer per uur. Vrijdagochtend stond er ongeveer 3 kilometer file, aldus Wegen en Verkeer.

Elders in Vlaanderen hebben zich nog geen noemenswaardige problemen voorgedaan met beschadigde wegen door de hitte.

Zwaarste schepen geraken niet in Gentse haven

Door het lage peil van het kanaal Gent-Terneuzen kunnen de zwaarste zeeschepen niet probleemloos tot in de Gentse haven varen. Door beperkte watertoevoer en verdamping ten gevolge van de aanhoudende hitte staat het water ongeveer 15 centimeter lager. De waterdiepte volstaat niet voor schepen van meer dan 30.000 ton.

"Het is zeer uitzonderlijk dat het kanaal zo laag staat", zegt woordvoerder Johan Bresseleers. De grootste schepen moeten door de lage waterstand een deel van hun lading op zee lossen. Ze doen dat in een duwbak, die daarna meevaart. De procedure is enkel nodig bij de allerzwaarste boten, waarvan er ongeveer een per week in Gent aanmeert. De maatregel blijft van kracht tot het waterpeil weer stijgt.

Zwaarste schepen geraken niet in Gentse haven
Beeld Joris Casaer