Direct naar artikelinhoud
Voetbal

Nooit eerder zoveel buitenlanders in Jupiler Pro League

Beeld uit de wedstrijd Charleroi-Antwerp van dit weekend. Er kwamen vijftien buitenlanders aan de aftrap.Beeld Photo News

De Belgische Jupiler Pro League telt 313 buitenlanders, nooit eerder waren dat er zoveel. Amper 36,8 procent van de eersteklassevoetballers is Belg.

De Rode Duivels veroverden harten op het WK. De nationale jeugdploegen haalden nooit betere resultaten. Maar dat wil niet zeggen dat de clubs van de Jupiler Pro League nu voluit de kaart van de Belgen trekken. Meer nog: nooit waren er meer buitenlanders in dienst bij de clubs uit 1A.

Afgelopen weekend kocht STVV de Guinees Ibrahima Sankhon. Dat brengt het totale aantal buitenlanders op 313. Het record van afgelopen seizoen, toen de teller op 309 stond, is zo voor het zesde jaar op rij gebroken. Dat komt door het onevenwicht tussen vraag en aanbod, zegt sporteconoom Wim Lagae (KU Leuven). "Zestien eersteklassers hebben elk minstens zes Belgen nodig. In totaal zijn dat er 96. De vraag is dus groot, terwijl het aanbod van haalbare en kwalitatief sterke Belgische voetballers relatief beperkt is. Er is een schaarste aan voetbal-Belgen, met als gevolg dat die een stuk meer kosten dan buitenlanders die dezelfde kwaliteit bieden."

'Het aanbod van haalbare en kwalitatief sterke Belgische voetballers is relatief beperkt'
Wim Lagae, sporteconoom

Dat ziet Eddy Cordier, CEO van het doorgaans zeer Belgisch getinte Zulte Waregem, dagelijks in de praktijk. De West-Vlamingen konden deze zomer nog maar twee landgenoten binnenhalen. "Het salarisverschil tussen Belgen en buitenlanders is enorm. Soms zelfs het dubbele. De weinige goede Belgen hebben vaak aanbiedingen van vijf, zes ploegen. Iedereen biedt tegen elkaar op."

Minimumloon

Een handicap waar buitenlandse spelers niet mee worstelen, zegt Lagae. "En al zeker niet de spelers die van buiten de Europese Unie komen. Hun minimumloon in België ligt op 80.000 euro per jaar." Ter vergelijking: in Nederland ligt dat rond de 400.000 euro. Een niet-Europese speler moet verplicht 50 procent meer verdienen dan de gemiddelde Eredivisie-voetballer uit de EU. Het gevolg laat zich raden. De Nederlandse eerste klasse telt twee clubs meer dan de Jupiler Pro League, maar er spelen amper 165 buitenlanders (35,4 procent).

Critici wijzen erop dat de Nederlandse competitie de afgelopen jaren is afgegleden naar een lager niveau. Oranje miste het voorbije EK en WK. De Belgische clubs presteerden beter dan hun Nederlandse tegenhangers - België staat op plaats negen van de UEFA-ranking. Nederland viel terug naar stek twaalf.

Minimumloon
Beeld Photo News

Meer Belgen opstellen betekent dus niet noodzakelijk een hoger spelniveau. AA Gent hamert daar al langer op. Ook Anderlecht-voorzitter Marc Coucke uitte zijn bedenkingen over de noodzaak om zes voetbal-Belgen op papier te zetten. De Pro League voerde die regel in 2009 in om de doorstroming uit de Belgische jeugdopleidingen te bevorderen.

In de praktijk draait het evenwel vaak anders uit. De beste jeugdproducten vinden op steeds jongere leeftijd de weg naar de grote buitenlandse competities. Een club als Chelsea heeft daar een heuse inkomstenstroom door gegenereerd. Jaarlijks halen ze tientallen talenten uit het buitenland. Slechts een handvol van die spelers slaagt bij de A-kern, maar dat vindt de Engelse club niet erg. De overschot wordt verhuurd en vaak met forse winst doorverkocht. Jeugdvoetbal als big business.

"Zolang clubs uit de grote competities een onbeperkt aantal spelers onder contract mogen hebben, zal dat niet veranderen", zegt sporteconoom Lagae. Kortom: zolang FIFA en UEFA geen maatregelen nemen, zullen de grootste Belgische talenten als prille tieners naar Engeland, Italië, Frankrijk of Duitsland trekken. En blijft de Belgen-regel in eigen land een probleem.

De oplossing, vindt Cordier, ligt niet in een minimumaantal voetbal-Belgen op het wedstrijdblad. "In plaats van de focus op de A-ploeg te leggen, is het misschien beter om de clubs te verplichten te investeren in hun jeugdopleiding."