Direct naar artikelinhoud
Leuven

AB InBev levert voortaan gezuiverd afvalwater aan Leuvense groendienst

AB InBev levert voortaan gezuiverd afvalwater aan Leuvense groendienst
Beeld Vertommen

AB InBev levert voortaan dagelijks 70 kubieke meter gezuiverd afvalwater van zijn Leuvens brouwerij aan de groendienst van de stad Leuven. Dat hebben Jan Heyrman, manager van de brouwerij, en het stadsbestuur vandaag bekendgemaakt. De samenwerking is een onderdeel van het nieuwe droogteplan van de stad Leuven. 

De groendienst haalt momenteel dagelijks 100 tot 120 kubieke meter water uit de Leuvense Vaart. Omdat dat wegens de droogte allicht verboden zal worden, werd een week geleden contact gezocht met AB InBev. De Leuvense brouwerij loost immers dagelijks circa 5.000 kubieke meter gezuiverd water in de Dijle. 

De kwaliteit van dat gezuiverde water is onder meer door het stikstofgehalte geschikt voor het onderhoud van het openbaar groen. 

Droogteplan

Leuvens milieuschepen Mohamed Ridouani (sp.a) wil met AB InBev rond de tafel gaan zitten om te bekijken of ook anderen die in deze droogteperiode water nodig hebben, zoals landbouwers, een beroep kunnen doen op AB InBev. Heyrman houdt voorlopig de boot af. "Het is logistiek momenteel onhaalbaar om binnen de muren van de brouwerij nog andere organisaties toe te laten om water te komen halen. Momenteel rijden hier dagelijks al zo'n 300 a 350 vrachtwagens op en aan." 

Ridouani maakte ook bekend dat hij wil overleggen met de Vlaamse Milieumaatschappij, De Watergroep, Aquafin, de provincie en bedrijven zoals AB InBev die over waterreservoirs beschikken, om een droogteplan op te stellen. Bedoeling is op die manier oplossingen te zoeken voor watertekorten. Via de aanleg van spaarbekkens, opvang van grondwater bij bouwwerven en samenwerking met bedrijven om watervoorraden aan te leggen, wil Ridouani minstens anderhalve maand van waterkort overbruggen.