Direct naar artikelinhoud
Beursnieuws

Historisch: Apple bereikt als eerste bedrijf beurswaarde van 1.000 miljard dollar

Historisch: Apple bereikt als eerste bedrijf beurswaarde van 1.000 miljard dollar
Beeld EPA

De beurswaarde van Apple is kort opgelopen tot meer dan 1.000 miljard dollar. Daardoor mocht het bedrijf zich als eerste private onderneming ooit een 'trillion dollar company' noemen, oftewel een biljoenenbedrijf.

Het techconcern achter de iPhone is al jaren het meest waardevolle beursgenoteerde bedrijf ter wereld. Dat komt vooral omdat beleggers al lang veel vertrouwen hebben in alles wat Apple doet en het bedrijf heel veel winst maakt. 

Ook staat Apple wereldwijd te boek als een erg sterk merk.
De mijlpaal werd donderdag rond 17.50 uur (Belgische tijd) bereikt op de beurs van New York. Eén afzonderlijk aandeel van de iPhone-producent was op dat tijdstip 207,05 dollar (178,70 euro) waard, of 2,8 procent meer dan de slotkoers van woensdag. In totaal zijn er 4.829.926.000 aandelen van Apple in omloop, waardoor nipt de kaap van 1.000 miljard dollar (omgerekend zowat 860 miljard euro) kon worden gehaald.

Apple is niet het enige bedrijf dat met de grens van een biljoen dollar flirt. Amazon, Microsoft en Alphabet, het moederbedrijf van Google, zijn ook hard op weg en inmiddels tussen de 810 en 880 miljard Amerikaanse dollar waard.

Het hoofdkantoor van Apple in het Californische Cupertino.Beeld REUTERS

De huidige Apple-euforie wordt ondersteund door de positieve kwartaalcijfers, die woensdag werden bekendgemaakt. Vooral de verkoop van duurdere smartphones zoals de iPhone X leverde het concern fors meer winst op. 

De grens van een biljoen dollar kon in het verleden nog nooit door een ander privaat bedrijf worden doorbroken. Enkel het Chinese staatsbedrijf PetroChina was bij zijn beursintroductie in 2007 al even voorbij die drempel geraakt, om snel daarna echter weer aan waarde te verliezen.