Direct naar artikelinhoud
Transmigranten

Nieuwe piek transmigranten zet Zeebrugge en zijn pastoor onder druk: "Het loopt uit de hand"

Fernand Maréchal (69), de pastoor van Zeebrugge.Beeld Thomas Sweertvaegher

Het aantal transmigranten aan de Belgische kust piekt. Dit jaar zijn er al zo'n 4.000 opgepakt, terwijl dat er in heel 2017 nog 5.581 waren. Zeebrugge voelt het aan den lijve. "Ik krijg steeds meer doodsbedreigingen."

West-Vlaanderen moet steeds meer transmigranten slikken. In juli werden er 702 opgepakt in de kustprovincie. Dat zet de voorlopige balans dit jaar op zo'n 4.000, een forse stijging tegenover 2017. Toen werden in een heel jaar 5.581 transmigranten opgepakt. Het piekjaar was 2016, met 7.552 gevatte mensen zonder wettig verblijf, maar 2018 lijkt op weg dat record te evenaren. 

Het gros van die mensen vindt de politie in Zeebrugge, dat een grote aantrekkingskracht heeft op migranten op doorreis. Daar proberen ze de haven binnen te dringen en zich te verstoppen in containers, vrachtwagens of schepen, om een weg te vinden naar Groot-Brittannië.

Dit jaar werden al zo'n 4.000 transmigranten opgepakt. In heel 2017 waren dat er 5.581

De Brugse deelgemeente begint dat aan den lijve te ondervinden. Er zijn steeds meer incidenten. Dinsdag nog probeerden vijf jonge mannen een 22-jarige vrouw van haar fiets te trekken. Ook zijn er meer meldingen van autodiefstallen en overlast. 

Dat straalt meteen af op Fernand Maréchal (69), de pastoor van Zeebrugge. Al enkele jaren zet hij de deuren van zijn kerk open voor vluchtelingen en migranten. Samen met een groep vrijwilligers spijst hij de hongerigen. Elke dag komen er 15 à 20 migranten eten in zijn Sint-Donatuskerk, waar ze een plek krijgen om hun gsm op te laden. In de koude wintermaanden krijgen ze een slaapplek. Maréchal toont zich barmhartig, maar krijgt steeds meer tegenwind.

"Het dreigt uit de hand te lopen", zucht de priester. "Sinds we vluchtelingen opvangen, krijg ik doodsbedreigingen, maar nu begint het echt uitzonderlijk te worden. Sommige mensen doen dat recht in mijn gezicht, maar meestal is dat anoniem, via de telefoon of een briefje. Ik word vaker en vaker de huid vol gescholden en onbekende buurtbewoners hebben al eieren naar mijn huis en de kerk gegooid."

De politie pakte in juli alleen al 702 transmigranten op.Beeld Mathias Mariën

Boefjes

De toenemende druk straalt dus af op Maréchal en de vrijwilligers. Nochtans, zegt hij, zijn het niet 'zijn' transmigranten die voor de extra overlast zorgen. "Het zijn een paar minderjarige Noord-Afrikaanse boefjes, dat zijn geen echte vluchtelingen. Wel zitten ze hier stilaan in een totaal uitzichtloze situatie. Ze mengen zich onder de transmigranten en zorgen voor overlast. Als de politie ze meeneemt, staan ze twee uur later weer op straat, omdat er geen plaats is in de instellingen. Dat is bijzonder frustrerend voor de mensen in de buurt en de politie, maar ook voor mij."

'De mensen die tegen zijn, roepen luid. De mensen die voor zijn, zwijgen of steunen in stilte'
Fernand Maréchal, Priester Zeebrugge

Maar al krijgt de barmhartige Zeebruggeling het hard te verduren, hij is niet van plan om de handdoek in de ring te gooien. "Ik ben priester en christen. Het is mijn taak om mensen in nood te helpen. Als dat gevolgen heeft, dan is dat maar zo. Ik voel me nog altijd gesteund door velen. De mensen die tegen zijn, roepen luid. De mensen die voor zijn, zwijgen of steunen in stilte", zegt Maréchal. "Hoe we hieruit komen? Ik wil de dialoog blijven aangaan. Iedereen die wil praten is welkom. We hoeven het niet eens te zijn om een goed gesprek te voeren."

Intussen steekt ook de stad Brugge de hand uit. Het stadsbestuur heeft minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA) om extra manschappen gevraagd. Volgens het stadsbestuur zijn die er nog niet, maar Jambon spreekt dat tegen. Hij verwijst naar de verhoogde politiecapaciteit om de drukke zomermaanden aan de kust op te vangen. Maar dat volstaat niet, vindt ook West-Vlaams gouverneur Carl Decaluwé. Hij dringt nu aan bij de minister om extra agenten in te schakelen.

Fernand Maréchal, pastoor van Zeebrugge, krijgt steeds meer doodsbedreigingen te verduren.Beeld Thomas Sweertvaegher