© Uitgeverij Spectrum

“Vrouwen moeten zin maken, want mannen moeten hun zaad kwijt”: kritiek op vlogster na ‘seksistisch’ boek

Eén van de bestverkopende boeken in Nederland is momenteel ‘Sexy, but tired. But sexy’ van vlogster/influencer Jamie Li. Een boek waarin ze tips geeft om als werkende én sexy moeder de dagelijkse rush te overleven. Maar volgens sommige lezers is het boek gewoon ronduit seksistisch. “In de jaren vijftig was dit grappig”, klinkt het onder meer.

jdb

Hoe hou je je relatie spicy? Hoe verberg je een buikje of een bips vol cellulite? Waarom is het hartstikke onverstandig om “nudes’ te “senden’ en het toch doen? Of: hoe kom je uiterst stijlvol je zwangerschap door en tik je gelakt & gewaxt die bevalling af? Het zijn maar een aantal vragen die de Nederlandse Jamie Li, oprichter van Quarter magazine en influencer op YouTube en Instagram, probeert te beantwoorden in haar boek.

Maar een opmerkelijke passage waar veel lezers over vallen is die waarin ze een aantal uitspraken doet over seks. Wie er als vrouw geen zin in heeft, moet dan maar zin kunnen maken, zo schrijft ze. “Want mannen moeten hun zaad kwijt. Is de zak eenmaal geleegd, dan heb je de man terug waar je voor hebt getekend. Dan is-ie weer leuk en gezellig.”

© rr

Onder meer het Nederlandse televisiegezicht Tim Hofman viel over de uitspraak en reageerde via zijn Instagram-account. “Misschien moet je vent zich leren inhouden of aftrekken. Of iets anders. Maar fuck dit.” Ook mediacriticus Madeleijn van den Nieuwenhuizen heeft haar bedenkingen bij de beruchte passage. “Vrouwen moeten helemaal niks. En je hoeft echt geen sociale geschiedenis te hebben gestudeerd om te begrijpen [zoiets] ongepast is”, schrijft ze vrijdag in een opiniestuk in de Nederlandse krant NRC.

“Ik hoop dat je positiever in het leven staat en nooit je sexiness zal verliezen, cuz girls need to be sexy. And stay sexy. Even when they’re old & uitgelubberd”, luidt het nog in een andere passage in het boek. Al kan van den Nieuwenhuizen er minder om lachen. “Best grappig als we in 1950 leefden. Maar dit is 2018 en we weten inmiddels dat ongelijkheid – of dat nou seksisme, heteronormativiteit of racisme betreft – in stand wordt gehouden door subtiele bevestigingen van problematische rolpatronen”, aldus nog de mediacriticus in haar opiniestuk.

Ondanks de kritiek is het boek wel al aan haar vierde druk toe en staat het nog steeds in de top tien van bestverkopende boeken in Nederland. En andere lezers laten de opmerkelijke uitspraken duidelijk niet aan hun hart komen, zo luidt het onder meer op de website Bol.com. “Een must have voor in de boekenkast van iedere modebewuste, moderne, hardwerkende, kind hebbende of/of datende vrouw”, klinkt het onder meer in een recensie.

Jamie Li heeft intussen aan NOS laten weten dat ze volledig achter haar passages blijft staan. “Uiteraard geplaatst binnen de juiste context”, klonk het kort tegenover de zender.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer