Direct naar artikelinhoud
Podgrond

Heb je ook een Nissan Micra? Luister dan zeker naar deze podcast

Heb je ook een Nissan Micra? Luister dan zeker naar deze podcast
Beeld RV

In de rubriek PODGROND gaan we op zoek naar de beste podcasts. Deze week: Far from Home, een podcast over een gekke autorally naar Mongolië.

Of je naar nu naar het zuiden trekt met de wagen, een lange treinreis maakt door Europa of met het vliegtuig naar Zuid-Amerika vliegt. Een goede podcast kan de lange trip een stuk aangenamer maken. En laat deze Far From Home-podcast dan jouw ideale compagnon zijn.

In deze podcast-reeks van – voorlopig – 19 afleveringen hoor je hoe de Amerikaanse journalist Scott Gurian samen met drie vrienden het idee opvat om de Mongol Rally te gaan doen.

De Mongol Rally is de gekste rally waar we ooit van hoorden. Het is een tocht die start in het Verenigd Koninkrijk en eindigt in Mongolië. Deelnemers kiezen zelf welke route ze nemen, maar moeten verplicht de baan op met een lichte, tweedehands auto. Geen 4x4’s, geen Transporter-busjes, maar Fiat panda’s en Nissan Micra’s waarmee ze 11.000 kilometer moeten rijden in 7 weken. Onmogelijk denk je? Dan moet je zeker luisteren.

In de eerste afleveringen hoor je Scotts zoektocht naar papieren, visa en een auto. De meest hilarische passage is die waarin ze leren rijden met versnellingen!

En eens ze op de baan zijn, kan je niet anders dan meeleven met dit ongelooflijke avontuur. Ze starten over de plas in Frankrijk, gaan door België (komen plots terecht op de Gentse Feesten!) en Luxemburg, maar interessant wordt het als ze Roemenië ontdekken, twijfelen of ze wel door Iran willen rijden en daarna Turkmenistan exploreren.

Scott Gurian is duidelijk een ervaren radio-journalist. Tijdens deze trip nam hij 65 uur audio op. De batterijen van zijn opnametoestel doen het beduidend beter dan die van de Micra. Zo komen we samen met Scott terecht op plekken waar nooit toeristen kwamen. Op bizarre trouwfeesten en in godvergeten dorpjes waar ze alleen het vlees van de jak serveren.

Zoveelste autopech

Maar deze podcast gaat ook over de twijfels en angsten tijdens het reizen. Hoe veilig is het om als Amerikaanse toeristen door Iran te rijden? Gaan ze nog wel verder met zijn vieren als een van de twee auto’s de bergen niet meer op geraakt?

Wie met autopanne in een Frans dorpje is gestrand, kan zich zeker ook optrekken aan hun perikelen, want die Nissan Micra blijkt toch niet zo’n goede keuze. Het viertal geraakt al snel hopeloos achter op schema. Want het doel is en blijft Mongolië natuurlijk. Maar ze besluiten te reizen en te leven van dag tot dag en te aanvaarden wat er die dag op hun pad komt.

Hoewel hun avonturen zich afspelen in de zomer van 2016, zitten we in de podcast-reeks nog niet aan het einde van hun reis. In het begin kwam er maandelijks een aflevering online, nu is het soms lang wachten naar het vervolg. De laatste aflevering kwam in juni online, soms zitten er 2 of 3 maanden tussen. Waardoor we deze podcast ook maandenlang vergeten te luisteren.

Naarmate de afleveringen vorderen, ergeren we ons ook een meer en meer aan de lijzige stem van de presentator en de lange conversaties over het al dan niet repareren van de auto en de zoveelste autopech. We genieten meer van de ‘ontdek-je-plekjes’-momenten in de reeks, maar beseffen dat de autoperikelen vaak hun reiservaring overheersen. En dat is ook weer het leven zoals het is op reis.

Aan de andere kant blijven we onder de indruk van het doorzettingsvermogen van niet alleen de reizigers maar ook van die kleine rode Nissan Micra.

Far Frome Home is te beluisteren via iTunes en podcast-apps als Pocket Casts en Podcast Addict. Foto’s, filmpjes en extra informatie vind je op farfromhomepodcast.org.