Direct naar artikelinhoud
Indonesië

"Niet halal": geen vaccin voor miljoenen Indonesische kinderen na negatief advies islamgeleerden

Indonesische scholieren wachten op hun beurt om ingeënt te worden tegen difterie, in 2017.Beeld AP

In Indonesië krijgen 32 miljoen kinderen toch geen vaccin tegen mazelen en rode hond. Islamgeleerden hebben mensen negatief geadviseerd over de vaccins, die niet halal zouden zijn.

In Indonesië doen al jaren geruchten de ronde over varkensproducten in de vaccins. Veel moslims lieten hun kinderen daardoor al niet inenten. De overheid zou een vaccinatiecampagne beginnen, maar stelt die uit nu de geleerden zich er opnieuw tegen hebben uitgesproken.

Politici staan sterk onder invloed van de islam in Indonesië, waar moslims de overgrote meerderheid vormen. Hoewel de geschiedenis van het land zich kenmerkt door religieuze tolerantie, nam de invloed van de orthodoxe islam de afgelopen jaren sterk toe. "Politici zijn bang om tegen de islam in te gaan, omdat dat stemmen kost", zegt Volkskrant-correspondent Michel Maas.

Namaakvaccins

Het vertrouwen van de bevolking in vaccinaties kreeg twee jaar geleden al een zware klap te verduren, toen bleek dat tientallen Indonesische ziekenhuizen namaakvaccins hadden toegediend. De antivaccinatie-tendensen blijven niet zonder gevolgen. Vorig jaar werden honderden mensen ziek door een uitbraak van difterie. Enkele tientallen mensen lieten toen het leven.

Het vaccinatieprogramma zal vermoedelijk pas doorgang vinden zodra de islamgeleerden hun goedkeuring voor het vaccin geven. Veel tijd om daarop te wachten hebben gezondheidsdiensten niet. Later deze maand vinden in Indonesië de Asian Games plaats, de Aziatische tegenhanger van de Olympische Spelen. "Men is heel bang dat de duizenden atleten ziektes meebrengen die gevaarlijk zijn voor de niet-gevaccineerde kinderen."