Direct naar artikelinhoud
Verkeer

Bloedhete zwarte zaterdag op Europese wegen: zo overleeft u de lange reis

Bloedhete zwarte zaterdag op Europese wegen: zo overleeft u de lange reis
Beeld AFP

Er wordt voor dit weekend een grote drukte voorspeld op Europese wegen. Velen vertrekken op reis, maar ook veel mensen keren terug. Vooral in Frankrijk wordt het bijzonder druk en is sprake van een zwarte zaterdag, zegt mobiliteitsorganisatie VAB. Tegelijk wordt het bloedheet. Met deze tips overleeft u de lange, hete autorit. 

1. Stel uw vertrek uit

Heeft u uw logeeradressen nog niet geboekt of trekt u er met de tent op uit? Dan is de meest voor de hand liggende tip: stel uw vertrek uit tot maandag. Na het weekend keert de rust op de Europese wegen grotendeels terug. 

Wilt u toch dit weekend vertrekken, dan doet u dat best op zondag, want ook dan is de grootste drukte verdwenen. Is dat niet mogelijk, dan wacht u het best tot zaterdagmiddag.

2. Vertrek niet 's nachts

's Nachts vertrekken, klinkt misschien aanlokkelijk. Maar het is een maat voor niets, zegt Joni Junes van VAB. "Vanavond vertrekken, is geen goede optie. Ook dan passeer je morgenvroeg in Frankrijk de zware knooppunten op de drukste momenten."

Moet u niet helemaal tot het zuiden rijden, dan heeft u er mogelijk wel baat bij om 's nachts te vertrekken. Zorg er dan wel voor dat u goed uitgerust bent; 's nachts bent u doorgaans minder alert en is de kans op een ongeval een stuk groter.

3. Maak uw auto fileproof

"De hitte speelt morgen een grote rol", zegt Joni Junes. "De motor zal het zwaar te verduren krijgen bij die temperaturen. Normaal kan de wind de motor mee helpen afkoelen maar als de wagen lang stilstaat, moet het koelsysteem alles op zich nemen." 

Een klein onderhoud voor u vertrekt, is geen overbodige luxe. "Check zeker of er nog genoeg koelvloeistof in de wagen zit."

4. Vergeet het reservewiel niet

"Het rubber van de banden wordt zachter bij heel warme temperaturen", zegt Junes. "Als er dan al scheurtjes in de banden zitten of de bandenspanning is niet goed, dan is er meer kans op lekke banden of zelfs klapbanden." 

Vergeet dus zeker geen reservewiel mee te nemen, maar check zeker ook de bandenspanning voor u vertrekt. "Wanneer de wagen zwaar beladen is, moet de bandenspanning lichtjes aangepast worden", aldus Junes.

5. Neem een zonnescherm mee

Als u even pauzeert, leg dan een aluminium zonnescherm op de voorruit. De folie houdt hitte en uv-straling tegen. Parkeer de wagen indien mogelijk in de schaduw of in een ondergrondse parkeergarage. Laat uw raam op een klein kiertje openstaan, zodat de lucht wat kan circuleren.

6. Witte (hand)doeken op het dashboard

De vaak zwarte bekleding van het dashboard trekt de zon en warmte nog eens extra aan. Volgens gegevens van VAB kan de temperatuur van een dashboard in de zon oplopen tot 92 graden. Leg daarom witte (hand)doeken of lakens over die donkere delen en het stuur, zodat het dashboard minder opwarmt.

7. Verlucht de wagen voor vertrek

Wanneer u na een pauze weer vertrekt, probeer de wagen dan wat te verluchten door de deuren open te zetten. Zet ook niet meteen de airco aan. "Zet eerst alle ramen open, zodat de warme lucht kan ontsnappen", raadt Junes aan. "Zo belast de airco de batterij niet onnodig." 

8. Neem voldoende water mee

Zorg ervoor dat er in de wagen voldoende fris drinkwater voorhanden is. "Steek op voorhand enkele flesjes in de diepvries, zo heb je de hele dag door fris water", zegt Junes. 

9. Vermijd onnodige wachtrijen

Wees u ervan bewust dat u overal in de file zult staan, niet alleen op de snelweg. Ook aan tankstations en toiletten zullen ellenlange wachtrijen zijn. Verlaat daarom de snelweg en ga tanken in een dorpje enkele kilometers verder. Die tankstations zijn niet alleen goedkoper, het is er meestal veel rustiger.

Wie door Frankrijk moet, moet sowieso door tolpoortjes. Ook daar kunnen de wachtrijen snel oplopen. U geraakt echter een stuk sneller door de tolpoortjes als u met een creditcard betaalt, neem dus zeker uw Visa- of Mastercard mee.

10. Overweeg een tolbadge te kopen

Reist u regelmatig naar Frankrijk? Dan is een tolbadge iets voor u. Badgehouders kunnen gebruik maken van de speciale rijstroken waar het een stuk minder lang aanschuiven is. De tol wordt automatisch verrekend en op het einde van de maand van uw rekening afgeschreven. 

Meer informatie over tolbadges vindt u hier.

Geen tolbadge? Ook dan kunt u de wachttijd drastisch inkorten. Houd de rijen aan de tolpoorten goed in de gaten, en sluit aan achter een rij waarin veel vrachtwagens staan. Truckers verliezen nooit tijd door met cash geld te betalen en bovendien neemt een vrachtwagen de plaats in van zo’n drie personenwagens.