Direct naar artikelinhoud
Droogte

Ondanks de maatregelen: waterverbruik amper gedaald

Ondanks de maatregelen: waterverbruik amper gedaald
Beeld Fotolia

Ondanks de waterbesparende maatregelen in verschillende provincies daalde het waterverbruik slechts met zeven procent in de maand juli. Dat is deels te danken aan de waterverboden, maar volgt ook de trend waarbij het waterverbruik traditioneel daalt tegen augustus. Het verbruik van kraantjeswater ligt nog steeds 20 procent hoger dan gemiddeld.

In verschillende provincies is het door de droogte verboden om leidingwater te gebruiken voor allerhande niet-essentiële doeleinden. Ook is in heel Vlaanderen de alarmfase code oranje van kracht. Toch was het waterverbruik, dat begin juli stevig piekte, eind juli slechts met 7 procent gedaald, blijkt uit cijfers van de Vlaamse milieumaatschappij.

In de laatste week van juli werd in Vlaanderen 1.368.092 kubieke meter water verbruikt. Daarmee ligt het verbruik nog steeds 20 procent hoger dan het gemiddelde verbruik van de afgelopen vijf jaar.

Lees ook: Op stap in het droogste gebied van het land: "De echte ravage is pas over een aantal jaar zichtbaar"

De lichte daling is lang niet voldoende om de waterschaarste definitief van de baan te krijgen. Koepelorganisatie Aquaflanders wijst er dan ook op dat de situatie nog steeds precair is en roept iedereen op om de maatregelen van de provincies op te volgen en spaarzaam om te gaan met water. Door de droogte piekt het waterverbruik, maar komt ook het oppervlaktewater en het grondwater onder druk te staan.