Of uw tuin de hitte heeft overleefd, weet u pas volgend jaar

Het is warm en droog, en dat blijft ook voor tuinmannen niet zonder gevolg. Agenda’s blijven leeg en dreigen in het najaar overvol te geraken, en het wordt nog lang wachten alvorens duidelijk zal worden welke beplanting de recordzomer heeft overleefd.

rdc

Tuinmannen krabben momenteel eerder in het haar dan in uw tuin, want daar valt door de aanhoudende hitte en droogte weinig te beginnen. Uw gazon slaat alle kleuren uit en groeit amper, dus die grasmaaier blijft best nog even op stal. Uw haag wordt momenteel ook beter niet gesnoeid, want het risico bestaat dat ze daardoor verbrandt - een beetje zoals u nu ook beter niet met een kortgeschoren coupe onder de blakende zomerzon gaat rondlopen.

Maar ook de aanleg van nieuw groen is momenteel niet aan de orde, zegt Karel Tielemans, voorzitter van de Belgische Federatie van Groenvoorzieners (BFG) en de vzw Tuinaannmers Oost-Vlaanderen (TOV). Want verse beplanting heeft water nodig, maar in bijna heel Vlaanderen geldt een sproeiverbod. En ook de aanleg van pakweg een terras wordt door de recordzomer bemoeilijkt. Beton heeft immers tijd nodig om te verharden, maar dat gebeurt momenteel veel te snel, met een te poreuze ondergrond voor uw terras tot gevolg.

Tielemans benadrukt ook dat het vanaf ongeveer 25 graden Celsius niet alleen zwaar, maar ook ongezond werken is voor tuinmannen. En laat ons nu net een tweede hittegolf (vijf opeenvolgende dagen met 25 graden, waarvan minstens drie met 30 graden of meer, red.) aan het beleven zijn.

Maar binnenkort zullen tuinmannen weer weten wat gedaan. Zodra het koeler wordt en er voldoende regen valt, zullen allereerst de gazons aangepakt moeten worden. Het onkruid moet eruit, en het gras moet doorgezaaid of herzaaid worden. Daarnaast merkt Tielemans nu al dat veel mensen een waterput willen laten graven, kwestie van bij een volgende droogteperiode toch nog iets langer water voorradig te hebben.

Wanneer we zullen weten welke beplanting de zomer overleefd heeft? Dat kan nog lang duren. Doorgaans ziet u in september en oktober her en der in uw tuin nog wel wat groeien of bloeien. Maar nu gaat het nog maanden duren alvorens er voldoende water gevallen is, en tegen dan is uw tuin toe aan zijn winterslaap.

Op veel herstel zult u dus dit jaar niet meer moeten rekenen, op uw gazon na dan, misschien. ‘Ik zit 41 jaar in het vak, deze zomer is extreem’, besluit Tielemans.