Direct naar artikelinhoud
Filmnieuws

China verbiedt Winnie de Poeh-film nadat president Xi met beer vergeleken wordt

Xi Jinping wordt vergeleken met Winnie de Poeh, Barack Obama met Teigetje.Beeld rv

Voor de tweede keer dit jaar krijgt een Disney-film geen release in de Chinese bioscopen. Na A Wrinkle In Time wordt nu ook Christopher Robin verboden, een live-actionfilm met de figuurtjes uit Winnie the Pooh. Een officiële reden is er niet, maar wellicht heeft het te maken met vergelijkingen tussen Chinees president Xi Jinping en de teddybeer op sociale media.

Al sinds vorige zomer proberen de Chinese autoriteiten Winnie de Poeh op alle kanalen te censureren. De eerste vergelijking tussen Xi en de populaire teddybeer dook op in 2013, na een bezoek van Xi aan de VS. Een foto van Xi met zijn toenmalige Amerikaanse ambtgenoot Barack Obama deed gebruikers op sociale media denken aan Winnie de Poeh en Tijgetje.

Na een ontmoeting tussen de Chinese leider en de Japanse premier Shinzo Abe in 2014, wezen Twitteraars opnieuw op de gelijkenis. Ditmaal werden beide heren vergeleken met Winnie de Poeh en de zwaarmoedige Iejoor. 

Lees ook onze review: 'Christopher Robin' houdt de wijsheden van teddybeer Poeh waardig in leven ★★★✩✩

China verbiedt Winnie de Poeh-film nadat president Xi met beer vergeleken wordt
Beeld rv

Naarmate de memes en foto's meer verspreid raakten, werden ze in China gecensureerd. Zo werd ook de website van de Amerikaanse zender HBO vorige maand een tijdje geblokkeerd omdat komiek en talkshowhost John Oliver had gelachen met de gevoeligheid van de Chinese president voor de vergelijking met de mollige beer. 

In de film Christopher Robin draait het niet om Winnie de Poeh en zijn vriendjes, maar om de inmiddels opgegroeide Christopher Robin, gespeeld door Ewan McGregor. Hij keert na jaren terug in het Honderdbunderbos als hij plots Winnie tegen het lijf loopt.


Lees ook het interview met Ewan McGregor: "Winnie de Poeh geeft tegengas in deze snelle tijden"

Scene uit 'Christopher Robin'.Beeld AP