Direct naar artikelinhoud
Buitenland

Boris Johnson weigert excuses aan te bieden voor vergelijking boerka's met brievenbussen

Voormalig Brits minister van Buitenlandse Zaken Boris Johnson.Beeld AFP

Boris Johnson weigert zich te excuseren voor een artikel waarin hij boerka’s heeft vergeleken met brievenbussen en dragers ervan met bankovervallers. Kopstukken binnen de Conservatieve Partij hadden aangedrongen op verontschuldigingen voor de uitspraken, die volgens de Britse premier Theresa May beledigend zijn. 

De voormalig minister van Buitenlandse Zaken maakte de vergelijkingen maandag in zijn Telegraph-column, waarin hij pleitte tegen een verbod op het omstreden kledingstuk.

Aanleiding voor de column was het Deense verbod op de boerka. Volgens Johnson, die op dit moment op vakantie is, is het een onderdrukkend en belachelijk kledingstuk, maar hebben "de lieve Denen" het bij het verkeerde eind om het te verbieden. Hij baseerde zich op het idee van filosoof John Stuart Mill dat mensen vrij moeten zijn dingen te doen zolang ze medeburgers niet schaden. De passages over "brievenbussen" en "bankovervallers", die passen bij de zwierige schrijfstijl van Johnson, vielen echter verkeerd.

Aanvankelijk waren het vooral progressieve Kamerleden en minderhedenorganisaties die kritiek leverden op de prominente Conservatief, maar dinsdagmiddag sloot ook staatssecretaris van Buitenlandse Zaken Alistair Burt zich aan bij het koor van verontwaardiging. Zijn roep om excuses werd herhaald voor de Conservatieve partijvoorzitter Brandon Lewis, terwijl May tijdens een bezoek aan Schotland beweerde dat politici ‘heel voorzichtig’ moeten zijn met hun taalgebruik.

Steun van partijgenoten

Johnson, die onlangs een ontmoeting had met ex-Donald Trump-adviseur Steve Bannon, weigerde terug te komen op zijn woorden. Hij kreeg steun van partijgenoten, met name de brexiteers. "Het is moeilijk te zien waar hij zich voor moet excuseren," zei Jacob Rees-Mogg in The Daily Telegraph, "hij heeft het recht van mensen om de boerka te dragen verdedigd, onderwijl bewerend dat het een weinig elegant kledingstuk is. Geen van deze stellingen lijken mij onredelijk."

Waarnemers zien de uitlatingen als een prelude op een gooi naar het leiderschap van partij en land. Dat de premier hem bestraffend heeft toegesproken komt Johnson in dat opzicht goed uit. Hij geniet veel steun bij de achterban van de Conservatieve Partij, maar heeft niet veel vrienden binnen de Kamerfractie. Wat de boerka betreft zit hij niet op dezelfde lijn met de Britse bevolking. Peilingen hebben uitgewezen dat een meerderheid voor een verbod is.

Denemarken doet boerka vanaf augustus in de ban

Over straat wandelen met een boerka of nikab is vanaf augustus verboden in Denemarken. De regel geldt ook voor onder andere vormen van gezichtsbedekking, zoals maskers, helmen en al te grote namaakbaarden.