© JEFFREY GAENS

© JEFFREY GAENS

thumbnail: null
thumbnail: null
thumbnail: null

Trajectcontrole in Maasmechelen

Politiezone Lama gaat in Maasmechelen twee installaties voor trajectcontrole laten installeren. Eentje komt op de Steenweg naar As, de andere wordt geïnstalleerd op de Rijksweg. Op beide wegen gebeurden meermaals zware ongevallen. Bij trajectcontrole wordt de gemiddelde snelheid tussen twee punten gemeten. Wordt daarbij de maximum toegelaten snelheid overschreden, dan volgt een boete.

Chris NELIS

Volgens Raf Terwingen, burgemeester van Maasmechelen en voorzitter van de politieraad van de zone Lama, is het belangrijk dat de Steenweg naar As en de Rijksweg in Maasmechelen uitgerust worden met trajectcontrole. “Daar moet de snelheid beduidend naar beneden”, zegt Terwingen. “Daarom dat we een dossier hebben voor de aanleg van zo’n installatie. Dat gaat niet eens zo’n dure investering zijn, want een deel van de installatie staat er al. Zowel op de Steenweg naar As als op de Rijksweg staat er een camera die gebruikt wordt voor nummerplaatherkenning. Als je nu een tweede camera plaatst op dezelfde straat maar op een welbepaalde afstand van elkaar en die met elkaar koppelt, dan heb je trajectcontrole. Het is trouwens dezelfde technologie zoals die gebruikt wordt in bestaande trajectcontroles elders in Vlaanderen. Die toestellen maken deel uit van het ANPR-systeem en zijn dan ook geijkt om overtredingen vast te leggen.”

Het dossier gaat dit jaar nog naar de provinciale verkeerscommissie. “We gaan voor een gedeelde financiering met het Agentschap Wegen en Verkeer Limburg”, gaat Terwingen verder. “Als alles meezit, verwacht ik dat we ze komend jaar kunnen installeren.”

Maasmechelen is niet de eerste gemeente in Limburg waar trajectcontrole wordt toegepast. Het Peerse stadsbestuur zette het licht deze zomer op groen voor een trajectcontrole van amper 680 meter. Dat traject loopt tussen de twee stadspoorten en wordt ook als fietsstraat ingericht. In de Oudestraat, Markt en Kerkstraat is de maximum snelheid dertig kilometer per uur. In Maasmechelen gaat het over snelheden tot 90 kilometer per uur.

ANPR

ANPR-camera’s registreren nummerplaten automatisch als er een wagen passeert. Het toestel legt op dat ogenblik ook meteen de snelheid van het voertuig vast. Als datzelfde voertuig een tweede ANPR-camera passeert, dan wordt ook daar de nummerplaat en snelheid vastgelegd. De informatie die daaruit voortvloeit, gaat naar een centraal systeem waar alles verwerkt wordt. Aan de hand van de afstand tussen de twee camera’s kan exact bepaald worden wat de gemiddelde snelheid is die u gereden hebt tussen die twee camera’s. Overstijgt die de maximum toegelaten snelheid voor die zone, dan kan u hiervoor geverbaliseerd worden.

In verschillende gemeentes in Limburg zijn al ANPR-camera’s te vinden, onder andere in Hasselt, Maaseik, Kinrooi en Bocholt.

Aangeboden door onze partners