Direct naar artikelinhoud
Zomerfiles

Hier staat u in de file tijdens 'zwart verkeersweekend'

File op de Franse wegen (archieffoto).Beeld AFP

Vandaag is de tweede zwarte zaterdag van de zomervakantie, maar sinds 13 uur is de grote verkeersdrukte op de Europese wegen over haar hoogtepunt heen. In Frankrijk was het vooral aanschuiven naar het zuiden, met wachttijden tot drie uur. Om 12.30 uur stond er 646 kilometer file. In de andere doorreislanden waren het veelal terugkerende vakantiegangers die voor drukte zorgden, vooral bij de grensovergangen en grote tunnels.

Zaterdag 11 augustus is traditiegetrouw een zwarte dag voor het vertrek in de regio Rhône-Alpes in Frankrijk, en een rode dag elders in Frankrijk en in Duitsland, Zwitserland, Oostenrijk, Italië en Spanje. Touring verwacht topdrukte tussen 8 uur en 17 uur, met een piek omstreeks 13 uur. Die is inmiddels achter de rug. Voor de terugkeer wordt er topdrukte verwacht tussen 10 uur en 20 uur, met een piek in het begin van de namiddag.

Ook in België verwacht VAB dit weekend drukker verkeer, onder andere door mensen die een lang weekend nemen met de feestdag van Onze Lieve Vrouw Hemelvaart volgende woensdag.

Zondag is de beste reisdag voor het vertrek naar het Zuiden

Touring

Zaterdag wordt de drukste dag van het weekend richting het Zuiden in Frankrijk, Zwitserland, Oostenrijk en Italië met files op de traditionele knelpunten, waarschuwt mobiliteitsorganisatie Touring. In Zuidoost-Frankrijk wordt voor de tweede zaterdag op rij zeer moeilijk verkeer verwacht met erg lange files. Zondag is de beste reisdag voor het vertrek.

Voor terugkerende reizigers verwacht Touring in Frankrijk vanaf vrijdag al problemen met lange files in de regio van de Middellandse Zee. Zaterdag is een rode dag op de weg richting het Noorden voor bijna heel Europa met de gebruikelijke files tot gevolg. Wie terugkeert uit het Zuiden doet dat best zondag of maandag.

Wie terugkeert uit het Zuiden doet dat best zondag of maandag

Ook in Duitsland wordt het dit weekend druk op de snelwegen. Dat komt doordat veel vakantiegangers uit West- en Noord-Europa terugkeren uit vakantie. De schoolvakantie eindigt immers in onder andere Nedersaksen, Saksen en Thüringen, deelstaten in het noorden van Duitsland.

Indien u een vertrek niet kan uitstellen, vertrekt u best op volgende momenten:

Beste vertrektijden naar het buitenland:

Zaterdag: vanaf 12 uur vertrekken

Zondag: de hele dag

Beste vertrektijden terug naar België:

Vrijdag: de hele dag

Zaterdag: na 15 uur

Zondag: de hele dag (wel de hele dag druk verkeer te verwachten)