Direct naar artikelinhoud
Lifestyle

Jong, hip en... grijs? "Nu het een trend is, voel ik me gezegend"

Sarah Harris van het modeblad 'Vogue UK' werd op haar zestiende grijs en groeide uit tot een icoon van de vrouwelijke grijsharige gemeenschap.Beeld Bruno Press

Jong, grijzend en geen haar op uw hoofd dat eraan denkt naar de verfkwast te grijpen? Een trendy beslissing, zo blijkt, al moeten vooral vrouwen nog steeds tegen het schoonheidsideaal opboksen. "Ben je nu oud met een jong gezicht, of jong met grijs haar?"

"Nu een 35-jarige vriendin haar grijze haren niet meer kleurt, ziet ze er tien jaar ouder uit." De opmerking is er plots, "tussen de koffie en de koekskes", maar bij Margot (31) met haar beginnende grijze lokken komt de boodschap wel binnen: dat mag je op die leeftijd nog niet doen. "Des te meer commentaar ik erop krijg, des te meer ik zin heb om te rebelleren. Dat is toch mijn eigen keuze?"

Wie jong grijs wordt en besluit de natuur haar gang te laten gaan, is nu eenmaal beter gezegend met een Y-chromosoom. Noem het de Clooney-paradox, een perceptie die ingebed zit in ons schoonheidsideaal.

Aseksualiteit

"Bij mannen stralen die grijzende slapen nu eenmaal maturiteit uit, bij vrouwen zijn ze simpelweg een teken van veroudering", zegt professor dermatologie Vera Rogiers (VUB) over die perceptie. 

Uit sociologisch onderzoek blijkt inderdaad dat veel vrouwen grijze haren associëren met thema's zoals ouderdom, sociale devaluatie en aseksualiteit. Een van de belangrijkste redenen om te kleuren is dan weer dat ze denken 'dat het van hen verwacht wordt'.

'Bij mannen stralen die grijzende slapen maturiteit uit, bij vrouwen zijn ze simpelweg een teken van veroudering'
Vera Rogiers, professor dermatologie VUB

Maar is die perceptie niet stilaan aan herziening toe? Op de rode lopers effenden onder anderen Lady Gaga en Kylie Jenner de voorbije jaren het pad met een zogenaamde 'granny chic' – grijs gekleurd haar. Ook de natuurlijke variant wordt steeds vaker omarmd door de influencers. Sarah Harris bijvoorbeeld, redacteur bij het modeblad Vogue UK, bestempelt haar grijze coupe als "eerlijk en rebels". Nog zo'n waardemeter: sinds vorig jaar hebben zelfs emoji's grijs haar.

"Steeds meer jonge mannen en vrouwen tonen zich trots op dat natuurlijke grijs", bevestigt Mitch Mues, woordvoerder van de kappersvereniging Coiffure.org. Uit een rondvraag bij enkele Belgische kappers blijkt dat ze het wegkleuren van grijs met ongeveer 50 procent zien dalen, al is er een compensatie in de andere richting: mensen helpen hun grijs vaker een handje. "Want niet elke vorm van grijs komt er even vol of mooi glanzend door."

Tram 4

De redenen om het grijs niet weg te kleuren zijn diverser dan de overtuiging dat het gewoon mooi kan zijn. Er is de groeiende kritische houding tegenover alles wat synthetisch is, er zijn de financiële kosten – een verfbeurt kost makkelijk 100 euro – of er is gewoon de moeite die je ervoor moet doen. "Als je er eenmaal aan begint, is het altijd maar opnieuw en opnieuw. In dat soort onderhoud ben ik niet zo goed", zegt Rosie De Cordier (26).

Zij kreeg haar eerste grijze haar op haar dertiende, "een foutje van mijn hoofd, dacht ik toen". De eerste lok kwam er aan de unief. Samen met reactiesals: 'Amai, jij bent grijs aan het worden.' Verven is geen seconde een optie geweest. "Ik begon het al snel mooi en cool te vinden. Nu het vaker voorkomt, voel ik me een beetje gezegend. Soms komen mensen me zelfs vragen of ik die grijze lokken door de kapper heb laten doen."

Rosie De Cordier kreeg op haar dertiende een eerste grijze spriet, nu 'ownt' ze naar eigen zeggen haar grijze lokken. "Verven is geen seconde een optie geweest."Beeld Geert Braekers

"Op een keer was er een winkelbediende die vroeg: 'Ben jij iemand oud met een jong gezicht, of iemand jong met grijs haar?'", vertelt De Cordier, die de reacties in het algemeen vrij positief vindt. "Als je het ownt, dan own je het", lacht ze, al speelt haar jonge leeftijd misschien ook een rol. "Ik zal grijs zijn vooraleer die haren een zoveelste symptoom van het verouderingsproces zijn. Voor wie tram 4 nadert, zal het wellicht lastiger om te accepteren zijn."

Grijze haren zijn dan wel een indicatie van het verouderingsproces, ze zijn er geen specifieke eigenschap van. "Het moment waarop de melanocyten ermee stoppen kleurstoffen af te geven, is grotendeels genetisch bepaald", zegt professor Rogiers, die vindt dat grijs of geen grijs vooral een "vrije keuze hoort te zijn". Lees: bemoei u met uw eigen haar.