Direct naar artikelinhoud
Buitenland

Pentagon: "China oefent voor luchtaanvallen op Amerikaanse doelwitten"

Pentagon: "China oefent voor luchtaanvallen op Amerikaanse doelwitten"
Beeld AP

Het Chinese leger zou trainen voor luchtaanvallen op Amerikaanse en geallieerde doelen in de Stille Oceaan, waarschuwt een rapport van het Amerikaanse Pentagon.

De waarschuwing over luchtaanvallen is een onderdeel van een uitgebreide beoordeling van de militaire en economische ambities van China. Zo worden de jaarlijkse defensie-uitgaven van het land geschat op zo'n 190 miljard dollar (zo'n 170 miljard euro). Daarnaast zegt het Pentagon dat China de laatste jaren ook veel heeft geïnvesteerd in bommenwerpers.

"In de afgelopen drie jaar heeft het Chinese leger aan een ijltempo nieuwe vliegroutes aangeboord. Daarnaast zijn er heel wat oefeningen volbracht in de buurt van cruciale regio's zoals de Zuid-Chinese zee of Taiwan. Dit waarschijnlijk om te trainen voor luchtaanvallen op Amerikaanse doelen", klinkt het in het rapport.

De tactiek van China, zo zegt het rapport, is "vechten en winnen. De hervormingen binnen het Chinese leger moeten mobielere, flexibelere en krachtigere gevechtseenheden vormen." Daarom schat het Pentagon dat de jaarlijkse defensie-uitgaven de komende jaren van 190 miljard naar 240 miljard zullen worden gebracht.

Lees hieronder verder.

Een Chinese bommenwerper boven de Zuid-Chinese zee.Beeld AP

"Hereniging China en Taiwan"

Het document waarschuwt dat China "waarschijnlijk voorbereidingen treft voor een onvoorziene gebeurtenis om Taiwan met China te verenigen. Als de Verenigde Staten tussenbeide komen, probeert China de effectieve interventie uit te stellen en de overwinning te behalen in een zeer korte, beperkte oorlog van korte duur", aldus het rapport.

De Verenigde Staten hebben in 1979 de formele banden met Taiwan verbroken, maar ze blijven nauwe politieke en veiligheidsrelaties onderhouden, die Peking parten speelt. De VS blijft ook een aanzienlijke militaire aanwezigheid houden in Japan, dat zijn eigen territoriale geschillen heeft met China en de Filippijnen. Spanningen gaan ook door op het niet-militaire vlak. De VS en China hebben tarieven op een reeks van elkaars goederen aangekondigd.

China heeft vooralsnog niet gereageerd op het rapport.

Een eiland in de Zuid-Chinese zee.Beeld REUTERS