Direct naar artikelinhoud
Voetbal

Roland Duchâtelet bespaart zelfs op water en wc-papier

Charlton-fans voeren geregeld actie tegen eigenaar Roland Duchâtelet.Beeld BELGA

Roland Duchâtelet voert forse bezuinigingen door bij zijn Engelse voetbalclub Charlton Athletic. Nu dreigen de medewerkers met een rechtszaak, want hij weigert hen te belonen voor die besparingsronde.

Kom je ooit in Charlton, in het zuidoosten van Londen, spreek dan nooit de naam Roland Duchâtelet uit. De kans is groot dat je gesprekspartner witheet van woede wordt. De Belgische eigenaar van de voetbalclub Charlton Athletic heeft het al een tijdje verkorven bij de fans.

Vier jaar geleden nam de gefortuneerde Belgische zakenman de Londense club over. Sindsdien sukkelt The Valley, de thuishaven van de voormalige Premier League-club nabij de Theems, van de ene crisis in de andere. De club, nu in de Engelse derde klasse, kampt met een jaarlijks omzetverlies van om en bij de 11 miljoen euro.

Om dat verlies in te dijken, heeft Duchâtelet zijn medewerker Lieven de Turck ingeschakeld om de kosten drastisch in te perken. Samen met de medewerkers van club werd een streng besparingsplan opgesteld. In ruil zouden die medewerkers 10 procent van hun salaris als bonus krijgen. En die besparingen gaan ver, zo weet de Britse krant Daily Mail. Wc-papier wordt niet meer gekocht, de uren van de kuisploeg worden beperkt, vertrekkers worden niet vervangen en voor de spelers is er geen gratis water meer. Supporters geven hun flessen water, zo meent de krant.

Eerlijke behandeling

Ondanks al die besparingen komt Duchâtelet niet over de brug met de beloofde bonussen. De medewerkers dreigen er nu mee naar de rechtbank te stappen als de zakenman niet betaalt. Ze krijgen daarbij steun van de Coalition Against Roland Duchâtelet, een vereniging van supporters die zich heftig kant tegen de Belgische eigenaar. "Hoewel het ons doel is om Duchâtelet te laten opstappen, is het in dit geval het belangrijkste dat de medewerkers eerlijk behandeld worden", klinkt het in een open brief. Zij eisen binnen de 48 uur een antwoord. "Anders komen er acties."

Of Duchâtelet van plan is de bonussen te betalen, is niet bekend. "Ik heb geen tijd en spreek niet met de pers", was zijn commentaar toen we hem contacteerden. Duchâtelet zoekt al een tijdje naar een overnemer voor Charlton Athletic. Een deal met een Australische investeerder lijkt niet van de grond te komen. En dus blijven Duchâtelet en Charlton Athletic voorlopig veroordeeld tot elkaar.