Direct naar artikelinhoud
Europa

Merkel wil Duitser als nieuwe voorzitter van Europese Commissie

Duits bondskanselier Angela Merkel.Beeld AFP

Duits bondskanselier Angela Merkel wil dat Duitsland de volgende voorzitter van de Europese Commissie levert. Eerder werd verwacht dat Duitsland vooral zou ijveren voor het voorzitterschap van de Europese Centrale Bank, maar volgens de Duitse krant Handelsblatt  is Merkel nu veranderd van strategie. 

Beide topfuncties komen vrij in oktober 2019. De termijnen van zowel Europees commissievoorzitter Jean-Claude Juncker als ECB-voorzitter Mario Draghi lopen dan ten einde. Duitsland is erop gebrand om zeker één van beide mandaten te laten bekleden door een Duitser.

Eerder leek het erop dat  Merkel vooral geïnteresseerd was in het ECB-voorzitterschap. Jens Weidmann wordt al een tijdje door Duitsland naar voren geschoven als een mogelijke kandidaat. Zijn aanstelling zou echter tot veel protest leiden bij de Zuid-Europese landen, aangezien Weidmann staat voor een erg streng monetair beleid.

Merkel lijkt nu echter meer heil te zien in een Duitser als commissievoorzitter. De reden daarvoor zou tweeledig zijn. Langs de ene kant zal het Europees monetair beleid hoe dan ook strenger worden in de nabije toekomst, met of zonder Weidmann aan het roer. Het is hoogst twijfelachtig of een Duitse voorzitter die verstrenging nog sneller zal kunnen doen verlopen.

Protectionisme

Ten tweede lijkt vooral het handelsbeleid steeds belangrijker te worden voor het welzijn van de Duitse economie. Merkel zou de Duitse handelsbelangen willen veilig stellen in een periode van toenemend protectionisme vanuit de VS. Het commissievoorzitterschap is daarvoor de ideale positie. Als mogelijke kandidaten voor de functie circuleren de namen van huidig minister van Economie Peter Altmaier en minister van Defensie Ursula von der Leyen.