Minister van Energie Bart Tommelein (Open Vld)
Volledig scherm
Minister van Energie Bart Tommelein (Open Vld) © Mine Dalemans

"Zonder duidelijkheid komen er nog geen digitale meters voor zonnepanelen"

Ondanks de beloftes van minister van Energie Bart Tommelein (Open Vld) dreigt het rendement van zonnepanelen toch te lijden onder de invoering van de digitale meter. De Vlaamse regering is niet bevoegd om het effect van de terugdraaiende meter met een digitale meter helemaal na te bootsen. In de regeling die de ministers hebben goedgekeurd, wordt de terugdraaiende meter maar voor één derde gecompenseerd, zo schrijven De Standaard, Het Nieuwsblad, de Gazet van Antwerpen en Het Belang van Limburg.

152 reacties

  • Chris Van Leuven

    6 jaar geleden
    Als het zo zit: mijn huis komen ze niet binnen om een nieuwe meter te installeren! De oude werkt nog en wat werkt moet niet vervangen worden. Da’s ook goed voor het milieu!
  • Prisoner 24601

    6 jaar geleden
    De oplossing is weer te simpel denk ik: als de distributeurs lui willen zijn en vanop hun gat uw meter willen uitlezen, wel dat zij hem dan maar betalen ook. En voor zp gebruikers: die betalen zelf voor een extra tweede meter die de zp opbrengst meet en opbrengst aftrekt van verbruik zoals terugdraaiende meter vandaag. En alles blijft hetzelfde. Weer te simpel zeker ?
  • Prisoner 24601

    6 jaar geleden
    Zonnepanelen is boerenbedrog. De generator moet prosumententarief betalen en de regulator verkoopt diezelfde (gratis) elektriciteit een tweede keer aan de buur zonder zonnepanelen. Tsing tsing tweemaal langs de kassa !
  • Prisoner 24601

    6 jaar geleden
    Allemaal zever: hoe is het vandaag? De meter vandaag houdt ook geen rekening met distritarieven of elec tarieven. Dus waarom zou dat niet kunnen met de nieuwe meter. Neen iemand heeft hier weer geld geroken en wil afromen. Doe nu toch gewoon hetzelfde als vandaag al het geval is en dat is ook perfect mogelijk met een nieuwe meter hoor !!!
  • Prisoner 24601

    6 jaar geleden
    De spa zal het eens zeggen. Als er iemand zijn kop moet houden in dit dossier zijn zij het wel !!
  1. N-VA wil groeinorm gezondheidszorg aanpassen aan economische realiteit: “Warme zorg met gezond verstand”
    11

    N-VA wil groeinorm gezond­heids­zorg aanpassen aan economi­sche realiteit: “Warme zorg met gezond verstand”

    N-VA wil de komende vijf jaar een groeinorm voor het budget voor gezondheidszorg behouden, maar die moet wel worden afgestemd op de economische realiteit. De groeinorm stelt een limiet aan de begrotingsdoelstelling voor de verplichte ziekteverzekering. Zo toont het percentage aan met hoeveel procent het budget voor de gezondheidszorg jaarlijks mag stijgen bovenop de gezondheidsindex. Met dit standpunt, waarmee de partij onder meer de wachtlijsten en financiering wil aanpakken, trekt de partij naar de verkiezingen. Het doel is te komen tot een “warme zorg met gezond verstand”.
  2. ▶ Zorgt klimaatverandering dit jaar voor meest actieve orkaanseizoen ooit? “Dit kunnen we ook tot bij ons voelen”
    PREMIUM
    HLN legt uit

    ▶ Zorgt klimaatver­an­de­ring dit jaar voor meest actieve orkaansei­zoen ooit? “Dit kunnen we ook tot bij ons voelen”

    Elk jaar berekenen Amerikaanse wetenschappers aan hoeveel tropische stormen en orkanen we ons mogen verwachten in de Atlantische Oceaan. Na een rustig seizoen in 2023 lijkt 2024 nu zwaar te gaan uithalen. Meer nog, volgens de voorspellingen kan dit wel eens het meest actieve orkaanseizoen ooit worden. Over wat voor aantallen spreken we dan? Hoe komt dit? En hebben die orkanen ook een invloed op ons weer? HLN-wetenschapsexpert Martijn Peters beantwoordt vijf vragen.