Direct naar artikelinhoud
Migratie

De arrestaties van migranten in Kruibeke staan symbool voor het probleem van transitmigratie

De E17-snelweg in KruibekeBeeld BELGA

Van de achttien migranten die deze week in Kruibeke zijn opgepakt, zal België de meesten niet terugsturen naar hun land van herkomst. Het toont aan hoe moeilijk België het fenomeen transitmigratie onder controle krijgt.

Maandag zei de korpschef van zone Kruibeke-Temse nog dat zijn korps niet meer op transitmigranten zou 'jagen', omdat de Dienst Vreemdelingenzaken (DVZ) "ze toch bijna allemaal onmiddellijk weer vrijlaat". 48 uur later, in de nacht van dinsdag op woensdag, voerde zijn korps dan weer een actie uit waarbij het achttien migranten oppakte. "Dat is niet incoherent", verzekert korpschef Wim Pieteraerens. "We gaan enkel nog reactief te werk, na een melding dus." 

In dit geval kwam die melding van De Lijn. Sommige buschauffeurs hadden te maken gekregen met agressie, omdat er transitmigranten opstapten zonder vervoersbewijs. Het is gekend dat die in Kruibeke de bus nemen naar een snelwegparking aan de E17. Als ze daar niet aan boord geraken van een vrachtwagen, nemen ze 's ochtends weer de bus terug. Op den duur sloegen sommige chauffeurs haltes over om het probleem te vermijden. 

'Naturaliseer al die mensen met een spoedprocedure en laat ze op legale wijze naar het VK reizen'
Wim Pieteraerens, korpschef politiezone Kruibeke-Temse

Onderscheid

Aan één bushalte pakte de politie deze week achttien migranten op, die allemaal zeiden uit Eritrea te komen. Elf van hen zitten op dit moment in gesloten centra, maar België stuurt hen niet terug naar Eritrea, omwille van mensenrechtenschendingen in dat land.

Vaak hebben transitmigranten zich al eerder aangemeld in een ander Europees land. Dat blijkt het geval voor zes van die elf, zo blijkt uit vingerafdrukken. Door de Dublin-regelgeving kunnen ze terug naar dat ander Europees land, op voorwaarde dat dat meewerkt. Niets garandeert echter dat die personen niet opnieuw naar België reizen. 

Twee van de elf blijken dan weer niet uit Eritrea, maar uit Ethiopië te komen. Er is een procedure opgestart om hen naar daar terug te brengen. Als DVZ van de drie anderen niet kan bewijzen dat ze uit een ander land dan Eritrea komen, moet ze hen vrijlaten. 

Wat met de overige zeven, die niet naar een gesloten centrum zijn gebracht? Zij gaven in Kruibeke aan dat ze minderjarig waren. Na contact met de Dienst Voogdij zijn vier van hen naar een gespecialiseerd centrum van Fedasil gebracht voor opvang en begeleiding. De andere drie weigerden in het verleden al opvang. Hen daartoe verplichten zou in strijd zijn met het kinderrechtenverdrag.

En dus heeft de politie van Kruibeke die drie woensdag weer afgezet aan de bushalte waar ze waren opgepakt. Het valt af te wachten of de anderen lang genoeg in het opvangcentrum blijven om hun leeftijd vast te stellen.

Naturaliseren

Op dit moment ziet het er dus naar uit dat DVZ slechts een minderheid van de achttien migranten kan terugsturen naar het herkomstland. Ondanks de arbeidsintensieve operatie voor zowel politie, DVZ als Dienst Voogdij.

"Wij zijn om 4 uur 's ochtends gestart en om 16 uur was de laatste migrant vertrokken naar een centrum", zegt de korpschef van Kruibeke. "Dat is niet leefbaar."

De nacht erop liepen er weer een vijftigtal migranten door Kruibeke. De korpschef heeft zijn agenten opgedragen om enkel uit te rukken bij overlast of een misdrijf, en dat bleek niet het geval. Het brengt ons terug tot zijn noodkreet van maandag: dweilen met de kraan open. 

Hij zegt nochtans te beschikken over een 'pasklare, menselijke oplossing'. "Naturaliseer al die mensen met een spoedprocedure en laat ze op legale wijze naar het Verenigd Koninkrijk reizen", zegt hij. Gaan ze dan niet gewoon in België blijven? "Tja, dat doen ze nu toch ook? Toon me een andere oplossing."

Smokkelaars

Ondertussen heeft de politie langs de E40 in Wetteren in de nacht van dinsdag op woensdag tien leden van een bende mensensmokkelaars opgepakt en 27 transitmigranten aangetroffen, afkomstig uit Eritrea, Sudan en Ethiopië.

De onderzoeksrechter in Dendermonde zal beslissen over de aanhouding van de tien verdachten. Onder de transitmigranten waren vier minderjarigen. Acht volwassenen mochten beschikken van de DVZ omdat ze over recente documenten beschikken.