Direct naar artikelinhoud
Buitenland

'Chinese Uber' stopgezet nadat chauffeur vrouwelijke passagier verkracht en vermoordt

Logo van Didi Chuxing op promotioneel event in Peking.Beeld REUTERS

De Chinese vervoersmaatschappij Didi Chuxing schort haar carpoolapp Didi Hitch op nadat een chauffeur op vrijdag een 20-jarige vrouwelijke passagier heeft verkracht en vermoord. De chauffeur is opgepakt en in verdenking gesteld, aldus de politie. 

Volgens de autoriteiten had de 20-jarige vrouw op vrijdag rond 13.00 uur een rit aangevraagd via de app in de havenstad Whenzhou. Een uur later stuurde ze nog een bericht naar een vriendin waarin ze vroeg om hulp. Daarna werd alle contact verbroken.

Op zaterdagochtend kon de politie een 27-jarige man oppakken die werkte als chauffeur voor de carpooldienst. Tijdens het verhoor zou de man hebben bekend dat hij zijn passagier heeft verkracht en vermoord, aldus de politie. Later werd ook haar lichaam teruggevonden. 

Klacht

Het incident komt amper een dag nadat een andere vrouwelijke passagier bij het bedrijf een klacht had ingediend over de betrokken chauffeur. De jongeman zou de vrouw hebben afgezet in een verlaten omgeving en haar daar hebben gevolgd nadat ze was uitgestapt, meldt de BBC. Didi geeft nu toe dat het na die klacht niet snel genoeg gehandeld heeft. De verantwoordelijke voor de app Didi Hitch is intussen ontslagen, net als de voorzitter van de klantendienst. 

"Loze beloftes"

Het bedrijf lag eerder al onder vuur na de brutale moord op een airhostess in mei. Het bedrijf beloofde toen om de interne regels te verstrengen. De Chinese transportminister eist nu dat Didi "stopt met loze beloftes te maken" en "eindelijk maatregelen neemt om de veiligheid van de passagiers te verhogen".