woensdag 29 augustus 2018 - Consument
camera closecorrect Verwijs ds2 facebook nextprevshare twitter video

Andere Vlaamse gemeenten, zoals hier in Duffel, organiseerden al gelijkaardige groepsaankopen. Chris Van Rompaey

Hasselt organiseert groepsaankoop elektrische (bak)fietsen en steps

“Hoe meer mensen meedoen, hoe goedkoper het wordt”

HasseltOp 16 september of op Autoloze Zondag start de stad Hasselt met een groepsaankoop voor elektrische bak-, plooi-, heren- en damesfietsen en steps. Iedereen die woont, werkt of studeert in de provinciehoofdplaats kan eraan deelnemen. “Concrete prijzen kunnen wij pas geven na een offerteronde. Om een goede prijs en kwaliteit te kunnen garanderen, gaan wij in zee met Test Aankoop”, verduidelijkt schepen van Leefmilieu Joost Venken (Groen).

Dat bakfietsen populair zijn aan de schoolpoorten kon u gisteren nog in deze krant lezen. De stad Hasselt wil elektrisch woon-werkverkeer en schoolverkeer maar al te graag nog meer stimuleren. “Vele Hasselaren willen de overstap naar een duurzame mobiliteit maken, maar hebben moeilijkheden om de juiste keuze te maken omdat ze met vragen over de kwaliteit zitten. Een ander heikel punt is dat het om een serieuze investering gaat. Deze twee punten willen wij verhelpen door een groepsaankoop te organiseren”, klinkt het.

Test Aankoop 

Om aan die problemen tegemoet te komen, doet Hasselt een beroep op consumentenorganisatie Test Aankoop. “Wij trekken hiervoor in 2018 alvast 8.500 euro uit en nog een som in 2019. Daarnaast stellen wij een kleine stuurgroep met geïnteresseerde burgers en vertegenwoordigers van de stad Hasselt samen. Met Test Aankoop zullen zij de nieuwe modellen voor 2019 onderwerpen aan een screening en een keuze maken. Wie zo’n fiets wil aankopen, kan zich vanaf 16 september online registreren via www.hasselt.be. De geïnteresseerden moeten aangeven in welk vervoersmiddel ze interesse hebben. De registratie is kosteloos en vrijblijvend. Er volgt ook nog een moment waarop kandidaten de fiets kunnen uittesten, vermoedelijk in februari”, aldus Venken. 

Voorjaar 2019 

Hoe groot het financieel voordeel voor de Hasselaren zal zijn, is nog onmogelijk te zeggen. “Eerst gaat er nog een hele offerteprocedure aan vooraf. Maar hoe meer kandidaten, hoe goedkoper. Op hoeveel deelnemers ik hoop? Zo veel mogelijk, maar dat kan ik moeilijk inschatten”, aldus de schepen. Wie een fiets of step op de kop wil tikken, zal wel een beetje geduld moeten hebben. Ten vroegste vanaf de lente kunnen ze erover beschikken. “Dat doen we uit vrees dat er heel wat fietsfabrikanten tegen het einde van het jaar nog onvoldoende stock hebben om de vraag te dekken. Bovendien wordt het weer slechter en kouder en wordt het vroeger donker. Dan fietsen we sowieso minder.”

13 elektrische deelwagens voor personeel en Hasselaren

Hasselt zet nog meer in op duurzame mobiliteit en ecologie met de aankoop van 13 elektrische deelwagens. “Tijdens de werkuren zal het stadspersoneel gebruikmaken van de Renault Zoé’s. ’s Avonds en in het weekend kunnen Hasselaren deze wagens huren. Tien auto’s staan aan het nieuwe stadhuis en de Groene Boulevard en drie in de deelgemeenten. Ze hebben een actieradius van ruim 200 km. Eind september is het systeem operationeel. Wie een deelwagen wil huren, moet wel lid zijn van het platform Zencar”, zegt Habib El Ouakili (sp.a) die samen met Kevin Schouterden (sp.a) het dossier behartigt. “Hoeveel het de stad kost? De prijs heb ik niet meteen bij de hand, maar het is in elk geval minder dan de prijs voor een nieuwe wagen.” (geho)

Lees meer

Aangeboden door onze partners

Nieuwe Video's

Nog meer nieuws