Direct naar artikelinhoud
Klimaat

"Wereldleiders die klimaatverandering ontkennen moeten naar psychiatrische instelling"

Overstroming in Samoa, februari 2018.Beeld AFP

De Samoaanse premier Tuilaepa Sailele stelde gisteren tijdens een bezoek aan Sydney dat "elke wereldleider die niet gelooft in klimaatverandering  naar een psychiatrische instelling zou moeten worden gestuurd". Hij wees nadrukkelijk met de vinger naar India, China en de VS als grote verantwoordelijken voor de huidige situatie.

De leider van het Polynesische eiland, dat zo'n 200.000 inwoners telt, noemde de klimaatverandering een "existentiële bedreiging voor mijn land en de andere naties nabij de Stille Oceaan". "Elke wereldleider die het probleem ontkent is een gigantische domoor."

"Door sommigen wordt het probleem nog steeds beschouwd als een langzaam opkomende bedreiging, maar voor de gemeenschappen die leven op de eilanden in de Stille Oceaan, is de impact reeds sterk voelbaar", stelde Sailele. "Er is meer ambitie nodig om de opwarming van de Aarde te beperken tot 1,5 graden Celsius. Samen met de andere eilanden roep ik dan ook op tot snellere acties van alle landen over de hele wereld."

'Neem deze maatregelen, of anders komt er met zekerheid een ramp op ons af'
Tuilaepa Sailele

Volgens de premier is er vooral "politieke moed" nodig om het probleem aan te pakken. "We kennen allemaal het probleem, we kennen allemaal de oorzaken en we kennen allemaal de oplossingen. Het enige dat nodig is de politieke moed om aan de inwoners van jullie landen te zeggen: 'Neem deze maatregelen, of anders komt er met zekerheid een ramp op ons af.'"