Direct naar artikelinhoud
FAQ de verkiezingen

FAQ wonen: zo willen de Gentse lijsttrekkers wonen betaalbaar houden voor iedereen

FAQ wonen: zo willen de Gentse lijsttrekkers wonen betaalbaar houden voor iedereen
Beeld BAS BOGAERTS

Toen we u vroegen waar de verkiezingen in Gent écht over zouden moeten gaan, stuurde u ons massaal vragen over het woonbeleid in uw stad. De zoektocht naar een betaalbare woning blijkt moeilijk voor alleenstaanden, voor jonge gezinnen en voor gepensioneerden. En nog 10.000 mensen staan op de wachtlijst voor een sociale woning. Wat willen de lijsttrekkers hier aan doen? Hun antwoorden leest u hier.

De Gentenaars vragen meer kindvriendelijke, open ruimte in hun stad. Veel jonge gezinnen vinden geen betaalbare gezinswoning in het stadscentrum en trekken naar de deelgemeenten.Beeld BAS BOGAERTS

VRAAG 1: “Jullie hebben het vaak over betaalbare woningen, maar wat verstaan jullie hier eigenlijk onder en hoe zorg je hiervoor?” (Wouter)

Mieke Van Hecke (CD&V)

"Een woning is ‘betaalbaar’ als een gezin er niet meer dan 30 procent van zijn inkomen aan moet besteden (lening/huur). In Gent kunnen veel mensen daar enkel van dromen. Een lokaal bestuur heeft maar een beperkte impact op de huizenprijzen. We kunnen wel stedenbouwkundige voorschriften opleggen, extra bouwvolume toekennen voor sociaal/betaalbaar wonen, onbenutte percelen activeren, optreden tegen leegstand en de private huurmarkt te ondersteunen."

Tom De Meester (PVDA)

"De zogenaamde ‘budgetwoningen’, die het vorige stadsbestuur heeft gebouwd, kosten in werkelijkheid tot 340.000 euro – onbetaalbaar voor de gewone Gentenaar. Wij willen in betaalbare huurwoningen voorzien, in publieke handen. Huurders betalen dan een faire huurprijs afhankelijk van het inkomen. De woonkost mag nooit hoger liggen dan één derde van het inkomen. We willen ook jaarlijks 500 sociale woningen bouwen om de lange wachtlijsten weg te werken."

Johan Deckmyn (Vlaams Belang)

"De huidige meerderheid investeerde de laatste jaren erg veel in prestigeprojecten, ook op het vlak van woningbouw. Er is nog steeds een groot tekort aan (sociale) woningen die betaalbaar zijn voor de gewone man/vrouw in de straat. Er moet versneld geïnvesteerd worden in nieuwe woningen en renovatie van (leegstaande) panden."

Mathias De Clercq (Open Vld)

"We moeten vooral het aanbod vergroten, door meer woningen te bouwen zonder open ruimte aan te snijden. Dit kan door hoger te bouwen langs de R40 en door grote percelen met verouderde woningen op te delen in kleinere percelen. Voor de sociale huisvesting willen we prioritair inzetten op renovatie van de oudere sociale woningen. We roepen de Vlaamse regering op om werk te maken van een nieuw financieringsmodel voor sociale woningen: niet langer stenen, maar mensen financieel ondersteunen."

Anneleen Van Bossuyt (N-VA)

"Het vorige stadsbestuur heeft veel bouwrijpe terreinen onbenut gelaten. Een te beperkt aanbod houdt de prijzen hoog. Wij willen meer woningen laten bouwen, zodat ze opnieuw betaalbaar zijn, ook voor jonge gezinnen en alleenstaanden. Via realistische bouwcriteria en een efficiënte behandeling van bouwaanvragen, willen we de bouw van ‘gewone’ woningen aanmoedigen. Vandaag ligt de focus te sterk op luxueuze en dure projecten."

Elke Decruynaere (Groen)

"Met ons Masterplan Wonen wordt het woonaanbod ruimer, socialer en kwalitatiever. We concentreren ons op de huurmarkt, via budget- en sociale woningen. We verdriedubbelen aantal huurwoningen van Huuringent. Er komt ook financiële steun voor de sociale huisvestingmaatschappijen, in afwachting van een Vlaamse aanpak."

Rudy Coddens (sp.a)

"Wij willen 90 miljoen euro investeren in een ‘Masterplan Wonen’. We willen vooral inzetten op de huurmarkt: we ondersteunen enkel de budget- en sociale huurmarkt financieel.  Verder moet het woningaanbod stijgen, om de prijzen te drukken, en diverser worden. Bestaande gezinswoningen mogen niet worden opgesplitst en nieuwbouwprojecten moeten altijd een aantal woningen bouwen met meerdere slaapkamers. En zeker het aanbod sociale woningen moet omhoog. Daarvoor blijven we bij de Vlaamse regering op tafel kloppen."

Rudy Coddens (sp.a)
Beeld Kaat Celis

VRAAG 2: “Hoe willen jullie in Gent de stadsvlucht van jonge gezinnen aanpakken?” (Femke)

Mieke Van Hecke (CD&V)

"De aanpak van de stadsvlucht van jonge gezinnen vergt inspanningen op tal van beleidsdomeinen: betaalbare en kwaliteitsvolle woningen, voldoende plaatsen in kinderopvang en onderwijs, voldoende (speel)groen, een vlotte maar veilige mobiliteit, een aantrekkelijke fiscaliteit, een rijk cultuur- en vrijetijdsaanbod enzovoort. Voor al die thema’s hebben we tal van voorstellen om het leven in de stad ook voor jonge gezinnen aangenamer en betaalbaarder te maken."

Tom De Meester (PVDA)

"Jonge gezinnen ontvluchten de stad omdat wonen in Gent simpelweg niet meer betaalbaar is. In plaats van dure luxeprojecten kiezen wij resoluut voor wonen op mensenmaat. We richten een stedelijke wooncoöperatie op die zoekt naar innovatieve woonvormen, ecologisch én betaalbaar. We maken Gent aantrekkelijk voor jonge gezinnen door te investeren in gratis openbaar vervoer, auto- en fietsdeelsystemen en we verdubbelen het budget voor natuurgebied en bos."

Johan Deckmyn (Vlaams Belang)

"Om deze stadsvlucht tegen te gaan, investeer je best in een leefbare stad, waar er voldoende kwaliteitsvolle en betaalbare woningen zijn. Maar al te vaak hoor je dat jonge gezinnen onze stad ontvluchten omdat een goede en betaalbare woning in Gent gewoon niet te vinden is."

Mathias De Clercq (Open Vld)

"We willen meer woningen op maat van gezinnen, maar ook voldoende parken en speelruimten in elke buurt. We zetten volop in op verkeersveiligheid en betere luchtkwaliteit. Uiteraard moeten er voldoende plaatsen zijn in kinderopvang en scholen, maar capaciteit alleen is niet voldoende. Wij gaan voor een onderwijsaanpak op maat, voor kinderen met specifieke noden én voor leerlingen die meer uitdaging nodig hebben. We voorzien uitleefmogelijkheden voor jongeren en investeren in infrastructuur voor sportclubs en jeugdbewegingen."

Anneleen Van Bossuyt (N-VA)

"Leefbaarheid is een samenspel van heel wat zaken: (verkeers)veiligheid, netheid, voldoende scholen en crèches, aangename speelplekken, groen in de buurt, vlotte mobiliteit, een bruisend vrijetijdsaanbod, enzovoort. Door de nodige middelen uit te trekken voor die verschillende deelaspecten, en de woningen betaalbaar te houden, willen we jonge gezinnen in onze mooie stad houden."

Elke Decruynaere (Groen)

"Meer groen, parken, speelgelegenheid en verkeersveiligheid zijn belangrijk om de stad aantrekkelijker te maken voor gezinnen met kinderen. Via het bouwreglement van de stad zorgen we voor meer woningen met drie slaapkamers. We beschermen bestaande eengezinswoningen tegen opdeling of samenhuizen van studenten. Ook nieuwe woonvormen zoals cohousing zijn een deel van de oplossing."

Rudy Coddens (sp.a)

"We zorgen voor genoeg gezinswoningen en, meer algemeen, dat elke wijk in Gent een fijne omgeving is om kinderen te laten opgroeien. Dat gaat over bijkomende crèches en scholen, maar ook over kindervriendelijke woonomgevingen. Het openbaar domein moet veilig, gezond en toegankelijk zijn, met voldoende ruimte om te spelen en bij elkaar te zijn."

Stadsontwikkeling is meer dan voldoende woningen voorzien. De Gentenaars vragen ook voldoende scholen en gemeenschapsvoorzieningen in hun buurt.Beeld Wouter Van Vooren

VRAAG 3: “Hoe wilt u ervoor zorgen dat stadsvernieuwing niet ‘gekaapt’ wordt door private vastgoedontwikkelaars, die te weinig rekening houden met de bijkomende noden van de buurt?” (Eddy)

Mieke Van Hecke (CD&V)

"Dat is een zeer terechte bekommernis die wij delen. Stadsontwikkeling moet de ruime buurt en de buurtbewoners ten goede komen. Wij keuren onze vergunning toe op basis van die principes. We willen Gent ontwikkelen als een geheel van ‘stadskernen’, met zo veel mogelijk voorzieningen op wandel- of fietsafstand, en nabij knooppunten van openbaar vervoer. Rond die knooppunten zorgen we ook voor groene ruimte en gemeenschapsvoorzieningen, zoals scholen, buurtwinkels en ontmoetingsruimtes."

Tom De Meester (PVDA)

"Het Gentse woonbeleid is een ramp. De stad moet de teugels weer in eigen handen nemen, in plaats van vastgoedontwikkelaars vrij spel te geven. De PVDA pleit voor een stedelijke wooncoöperatie die 9.000 betaalbare huurwoningen bouwt, waarvan één derde sociale woningen. De stad kan haar eigen gronden voor een symbolische euro in erfpacht geven aan de stedelijke wooncoöperatie of sociale huisvestingsmaatschappijen. Zo worden de kosten fors gedrukt."

Johan Deckmyn (Vlaams Belang)

"Door een beleid te voeren dat voldoende afstand inbouwt tussen overheid en vastgoedontwikkelaars. Het Optima-schandaal en de problemen binnen het stadsontwikkelingsbedrijf SoGent bewees echter dat het stadsbestuur hier in de fout ging."

Mathias De Clercq (Open Vld)

"Om snel meer betaalbare woningen te bouwen, hebben we veel partners nodig. Het is belangrijk dat het stadsbestuur de ontwikkelingen stuurt via haar ruimtelijk beleid en vergunningen. Bij grote projecten maken we de plannen in samenspraak met de buurt. In deze projecten moeten uiteraard de scholen en winkels aanwezig zijn en is een aansluiting op het openbaar vervoer cruciaal. Via realistische parkeernormen willen we de parkeerdruk niet afgewentelen op de buurt."

Anneleen Van Bossuyt (N-VA)

"Het stadsbestuur legt via ruimtelijke uitvoeringsplannen de toekomstige stadsontwikkeling vast. Daarbij is er altijd ruimte voor inspraak van de bewoners. Het is ook het stadsbestuur dat de voorwaarden vastlegt waaraan een verkaveling of bouwaanvraag moet voldoen. We kunnen dus randvoorwaarden opleggen bij grote projecten, dat is nu al perfect mogelijk. Belangrijk is dat dit allemaal transparant gebeurt om elke schijn van vriendjespolitiek te vermijden."

Elke Decruynaere (Groen)

"Om de bevolkingsgroei op te vangen zijn er extra woningen en buurtvoorzieningen nodig. Waar de stad zelf gronden heeft, wordt natuurlijk al aan die voorzieningen gedacht. Zo bouwen we aan de Oude Dokken nu eerst een basisschool, een kinderdagverblijf en een sporthal, en daarna pas nieuwe woningen. Helaas kan het stadsbestuur projectontwikkelaars nog niet dwingen om de lasten van bijkomen investeringen op te nemen. Daarom blijven we aandringen bij de Vlaamse regering om ons meer stedenbouwkundige bevoegdheden te geven."

Rudy Coddens (sp.a)

"We kunnen als stad de stadsontwikkeling goed sturen, door voorwaarden op te nemen in stedenbouwkundige plannen, en vooral: door die plannen vooraf te overleggen met bewoners en belangengroepen. Wij kiezen voor een Gent op 'mensenmaat', met genoeg betaalbare woningen voor alle bevolkingsgroepen.  We zetten in op verdichting en zorgen voor een goed evenwicht tussen wonen, werken en buurtfuncties. De stadsbouwmeester bewaakt deze overkoepelende visie."