Direct naar artikelinhoud
Syrische oorlog

Rusland bevestigt: Syrisch leger staat paraat voor Idlib-offensief

Ook de Syrische rebellen hebben zich de voorbije weken voorbereid op de aanval van het regime.Beeld AFP

Het offensief van Syrisch president Bashar al-Assad tegen het laatste rebellenbolwerk Idlib lijkt te beginnen. Het Syrisch leger maakt zich volgens Rusland klaar "om het probleem van het terrorisme in de provincie idlib te regelen". Dat laat de woordvoerder van het Kremlin Dmitry Peskov weten. Ondertussen zouden de eerste Syrische en Russische luchtaanvallen begonnen zijn.

"De situatie in Idlib blijft voorwerp van buitengewone bezorgdheid voor Moskou, Damascus, Ankara en Teheran", zegt Peskov. "Er is daar een nieuw bastion van terrorisme ontstaan. Een grote groep terroristen heeft zich daar verschanst. Dat leidt tot een algemene destabilisering van de situatie en ondermijnt pogingen om de situatie op het spoor van een politieke en diplomatieke oplossing te zetten."

Peskov spreekt ook van een "ernstige bedreiging" voor de "tijdelijke" militaire basissen die Moskou in Syrië heeft. "Het spreekt voor zich dat dit probleem geregeld moet worden", zegt de woordvoerder. "Wij weten dat de Syrische strijdkrachten zich opmaken om het probleem aan te pakken."

Ondertussen meldt het Syrisch Observatorium voor de Mensenrechten (SOHR) dat Idlib gebombardeerd wordt door Russische en Syrische vliegtuigen. "Russische vliegtuigen hebben de provincie Idlib opnieuw gebombardeerd na een onderbreking van 22 dagen", zegt directeur Rami Abdel Rahman van het SOHR.

Volgens het SOHR richtten de Russen hun bombardementen vooral op het zuiden en zuidwesten van de provincie, dat gecontroleerd wordt door de rebellen. Er zouden vijf doden, waaronder kinderen, gevallen zijn.

Offensief

Het regime van Bashar al-Assad is sinds iets meer dan een maand bezig met aanzienlijke versterkingen in de buurt van de provincie Idlib, met het oog op een grote militaire operatie. Het wil zo de gebieden die gecontroleerd worden door de rebellen heroveren.

Volgens de VN zou een offensief tegen Idlib kunnen leiden tot 800.000 ontheemden en een humanitaire catastrofe kunnen veroorzaken.

Waarschuwingen

Kremlin-woordvoerder Peskov reageert ook op de Amerikaanse president Donald Trump die Damascus, Moskou en Teheran voor een offensief in Idlib heeft gewaarschuwd. Hij gewaagde van een mogelijke "humanitaire tragedie". "Waarschuwingen lanceren zonder rekening te houden met het negatief en gevaarlijk potentieel voor de situatie in heel Syrië geeft geen blijk van een complete en exhaustieve benadering om het probleem op te lossen", aldus Peskov.

Niet alleen Trump, maar ook de hoogste Amerikaanse militair, generaal Joseph Dunford, waarschuwde voor de gevolgen van een grootschalige inval in Idlib. "Als grote militaire operaties plaatsvinden, denk ik dat we een humanitaire catastrofe kunnen verwachten", stelde de voorzitter van de chefs-van-staven.

Overleg

Idlib geldt als het laatste grote bolwerk van de opstandelingen die vechten tegen president Bashar al-Assad, die wordt gesteund door Rusland en Iran. Dunford zei dat naar schatting 20.000 tot 30.000 militanten in het gebied zitten. De generaal benadrukte ook dat hij geen zicht heeft op de omvang van de operatie die wordt gepland door Assad en zijn bondgenoten.

De leiders van Rusland, Iran en Turkije overleggen vrijdag over de crisis in Syrië. Dan staat de situatie in Idlib volgens het Kremlin hoog op de agenda.