BBC filmt politieactie in Kruibeke, minstens 20 mensen opgepakt

Themabeeld van de parking in Kruibeke© Sebastian Steveniers

Vannacht vond er een politieactie plaats tegen transmigranten in Kruibeke, waarbij zeker 20 personen zijn opgepakt. De timing ervan werd afgestemd op de komst van een filmploeg van de BBC.

Matthias Verbergt

Omstreeks vier uur deze ochtend heeft de lokale politiezone Kruibeke/Temse opnieuw een actie gehouden tegen transmigranten die via vrachtwagens op de snelwegparking in de Oost-Vlaamse gemeente richting het Verenigd Koninkrijk willen.

Daarbij waren cameraploegen van VRT, VTM, en ook de Britse openbare omroep BBC aanwezig. Ook minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA) was present.

Alarmklok

De lokale politie van Kruibeke luidde enkele weken geleden in deze krant de alarmklok in de strijd tegen transmigranten. Korpschef Wim Pieteraerens zei dat hij enkel nog migranten zou oppakken bij klachten.

Daar was vannacht dus een uitzondering op. ‘We hebben de vraag van de BBC om hier te mogen komen filmen, gebruikt om de Britten een signaal te sturen’, zegt Kruibeeks burgemeester Jos Stassen (Groen). ‘Onder transmigranten heerst het idee dat ze in het Verenigd Koninkrijk welkom zijn en onmiddellijk werk kunnen vinden. De Britten doen weinig om dat tegen te spreken, terwijl die politiek een enorm zware impact heeft op het Europese vasteland.’

‘Het is goed dat er ginds inzicht wordt gegeven in wat transmigratie betekent op het terrein hier, en hoeveel werk het is om ermee om te gaan’, aldus Stassen. ‘We hebben de specifieke timing inderdaad afgesteld op de vraag van de minister en de media.’

Elke dag riskeren migranten in Zeebrugge hun leven: vier broers getuigen over de oversteek

© BRTHRS

Heel veel migranten die het Kanaal over willen, stranden in Zeebrugge. Nog elke dag riskeren migranten er de gevaarlijke oversteek naar het Verenigd Koninkrijk. In het Engelse Essex zijn woensdag de lichamen van 39 mensen teruggevonden in een vrachtwagen die in Zeebrugge passeerde. Naar alle waarschijnlijkheid gaat het om migranten die in de handen zijn gevallen van mensensmokkelaars. Maar wat gebeurt er met zij die wel levend de overkant bereiken? En hoe kijken ze terug op hun gevaarlijke tocht? Een jaar terug spraken we vier Iraanse broers in Londen. In de video hieronder hoort u hun verhaal.

 
Reportage

Elke dag riskeren migranten in Zeebrugge hun leven: vier broers getuigen over
de levensgevaarlijke oversteek

Lieven Bulckens, Yves Delepeleire, Jef Poppelmonde

Heel veel migranten die het Kanaal over willen, stranden in Zeebrugge. Nog elke dag riskeren migranten er de gevaarlijke oversteek naar het Verenigd Koninkrijk. In het Engelse Essex zijn woensdag de lichamen van 39 mensen teruggevonden in een vrachtwagen die in Zeebrugge passeerde. Naar alle waarschijnlijkheid gaat het om migranten die in de handen zijn gevallen van mensensmokkelaars. Maar wat gebeurt er met zij die wel levend de overkant bereiken? En hoe kijken ze terug op hun gevaarlijke tocht? Een jaar terug spraken we vier Iraanse broers in Londen. In de video hieronder vertellen ze hun verhaal.