Politieactie tegen mensensmokkel op snelwegparking in Kruibeke: 21 mensen opgepakt

Archiefbeeld © Belga

De lokale en federale politiediensten hebben in de nacht van dinsdag op woensdag een controleactie gehouden tegen mensensmokkel en transmigranten op de snelwegparking in het Oost-Vlaamse Kruibeke.

De lokale en federale politiediensten hebben in de nacht van dinsdag op woensdag een controleactie gehouden tegen mensensmokkel en transmigranten op de snelwegparking in het Oost-Vlaamse Kruibeke en op lijnbussen naar Antwerpen. Er werden in totaal 21 mensen opgepakt.

“Op de parking werd één persoon aan de vrachtwagens aangetroffen. Zeker 20 mensen konden zich uit de voeten maken en in de velden verdwijnen”, zegt burgemeester van Kruibeke Jos Stassen, die samen met zijn collega van Temse de actie bijwoonde. Ook het parket, de Oost-Vlaamse gouverneur Jan Briers en minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA) waren aanwezig. Vijftien agenten van de lokale politie Kruibeke/Temse namen deel aan de actie. “In totaal werden 21 mensen opgepakt”, zegt Stassen. “Twintig van hen werden op de bussen van De Lijn aangetroffen.

Er zijn afspraken tussen de lokale en federale politie over de verdere administratieve afhandeling. DVZ (Dienst Vreemdelingenzaken) was aanwezig en per persoon beslissen wat er moet gebeuren.” Het is nog niet duidelijk of er mensensmokkelaars gevat zijn. “Het parket Oost-Vlaanderen zal onderzoeken of er sprake is van mensensmokkel. Zeker op het eerste zicht kan er geen onderscheid gemaakt worden aan de mensen die alleen naar Engeland willen en de mensen die er veel geld aan verdienen. Het samenbrengen van alle gegevens kan wel leiden tot het aanwijzen van mensensmokkelaars. Dit soort acties blijven daarvoor belangrijk.” Ook een tv-ploeg van de BBC volgde de politie-actie. “We hebben de vraag van de BBC om meer inzicht te krijgen in het probleem, gebruikt om de Britten een signaal te geven”, zegt Stassen. “In het verleden werden dat soort vragen afgewimpeld, maar nu heeft de korpschef contact genomen met Binnenlandse Zaken en het parket, om duidelijk te maken wat België allemaal doet om de toestroom naar Engeland in te perken. De actie zou echter zonder de persaandacht ook plaatsgevonden hebben. Het blijft dweilen met de kraan open.”

Jambon ziet pre-electorale spelletjes in kritiek op aanpak transmigranten

Minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA) ziet electorale motieven achter de kritiek van verschillende burgemeesters op zijn aanpak van de transmigranten op de snelwegparkings. Dat liet vicepremier Jambon woensdag verstaan in De Ochtend op Radio 1. Hij benadrukte dat er nog politie-acties zullen volgen en dat parking na parking zal worden beveiligd.

Jambon reageerde op de beslissing van de burgemeester van Jabbeke, Daniël Vanhessche (CD&V), om de snelwegparking langs de E40 de komende maanden ’s nachts gesloten te houden, ondanks overleg op het kabinet van de minister. Ook CD&V-burgemeester Dirk Claes liet dinsdag kritiek noteren op minister Jambon, over steun van de federale politie, maar ook op Vlaams minister Ben Weyts (N-VA), die bevoegd is voor de beveiligingswerken op de parkings.

De federale minister noemde het woensdag ‘een beetje raar’ dat burgemeesters die volgens hem zelf jarenlang weinig hebben ondernomen, in een ‘pre-electorale periode’ plots aan de klaagmuur staan. Het valt volgens de minister op dat in de communicatie van de burgemeesters, vooral CD&V’ers, steevast wordt verwezen naar ministers Jambon en Weyts en naar staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken, alledrie van N-VA. Hij verwijt sommige burgemeesters bijvoorbeeld dingen te zeggen die onjuist zijn. ‘Waar het nodig is, komt de federale politie in steun van de lokale politie om acties te voeren’, luidde het.

Hij benadrukte dat de acties nog zullen worden opgevoerd, maar dat ze ook geregeld verplaatsen. Ook onderstreept Jambon dat minister Weyts budget heeft uitgetrokken voor de beveiliging van de parkings, via bijvoorbeeld hekken en camera’s. ‘Parking na parking wordt aangepakt’, verzekert Jambon.

Op twitter mengt CD&V-vicepremier Kris Peeters zich in het debat. Hij noemt het ‘niet constructief’ van Jambon om de kritiek van de burgemeesters af te doen als een electoraal spel. ‘Beter samenzitten en oplossingen zoeken voor reële lokale bekommernissen’, schrijft Peeters. Na de actie van dinsdagnacht in Kruibeke zullen de opgepakte transmigranten in kaart worden gebracht – hun identiteit wordt nagegaan, hun gsm uitgelezen – om zo op zoek te gaan naar de mensensmokkelaars die ‘grof geld verdienen aan die smokkelaars’.

Jambon, die de actie bijwoorde, merkte naar eigen zeggen geen frustratie bij de politiemensen. ‘Zij begrijpen goed waarover het gaat’, luidde het.

In een reactie ontkent burgemeester Vanhessche dat er kieskoorts meespeelt bij zijn beslissing. ‘De druppel die de emmer deed overlopen, was het schietincident op de parking. Als er vuurwapens worden gebruikt, dan is dat een brug te ver’, motiveert hij de sluiting. Hij noemt de kritiek van Jambon ook kort door de bocht. ‘Het gaat om federale bevoegdheid.’

Partner Content