UHasselt-project succesvol de stratosfeer in gelanceerd

Vrijdagochtend om 9.00 uur werd de ballon met het OSCAR-project van negen UHasselt-onderzoekers de stratosfeer in gelanceerd, vanop het Kiruna-station van het European Space Agency (ESA). Aan de ballon zijn printbare zonnecellen en een (diamant)magnetometer bevestigd. Doel is om te achterhalen of printbare zonnecellen geschikt zijn voor de ruimtevaart.

malbrechts

Het project maakt deel uit van een wedstrijd waarbij universiteitsstudenten voor ESA een experiment mogen ontwikkelen en vervolgens daadwerkelijk uitvoeren tijdens een stratosferische ballonvlucht. De lancering gebeurde vanop het Kiruna-station van ESA in Zweden.

Mission accomplished

“Na een jaar van zware selectieproeven, was het moment van de waarheid eindelijk aangebroken”, vertelt doctoraatsstudent Tim Vangerven. “Met OSCAR (OpticalSensors based on CARbon Materials) willen we de prestaties van printbare zonnecellen en van een magnetische-veldsensor bestuderen tijdens extreme condities. Daarom ook die stratosferische ballonvlucht: in de stratosfeer – op 25 kilometer hoogte – heb je lage luchtdruk, lage temperaturen (tot wel -60 graden Celsius) en een pak meer straling van de zon”, aldus Tim Vangerven. “We kunnen nu met trots zeggen: mission accomplished!"

Met de lancering van de ballon is het project nog niet ten einde. “De data van de ballonvlucht zullen worden geanalyseerd om tot nieuwe wetenschappelijke inzichten te komen”, zegt Tim Vangerven. “In januari 2017 moeten we een rapport met onze bevindingen indienen bij ESA en in juli volgt er nog een conferentie waar we onze resultaten kunnen voorstellen. Daarna is het project definitief afgesloten.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer