Direct naar artikelinhoud
Economie

KU Leuven: "Regering overschat effecten van taxshift"

Minister van Werk Kris Peeters (CD&V), premier Charles Michel (MR) en binnenlandminister Jan Jambon (N-VA) bij de voorstelling van het akkoord rond de taxshift.Beeld belga

Volgens een nieuwe studie van de KU Leuven is het naïef om de sterke prestaties van onze arbeidsmarkt zomaar toe te schrijven aan het regeringsbeleid. Dat schrijft De Standaard. De onderzoekers kwamen tot die conclusie aan de hand van simulaties.

Het is al sinds het begin van deze legislatuur het credo van de regering-Michel: jobs, jobs, jobs. Met de taxshift, waardoor lasten op arbeid verschuiven naar meer belastingen op onder andere consumptie, wil ze die jobs creëren. Maar door de gunstige internationale economische conjunctuur zouden er sowieso een pak jobs zijn bijgekomen, zeggen de onderzoekers.

Door de gunstige internationale economische conjunctuur zouden er sowieso een pak jobs zijn bijgekomen

Volgens hun simulaties zullen er tussen 2016 en 2020 65.000 tot 92.000 banen bijkomen door de taxshift. De Nationale Bank schatte de toename eerder al op 52.100 extra jobs, al kunnen de effecten pas nauwkeurig gemeten worden over vijf jaar, als alle maatregelen van de taxshift zijn uitgerold. 

Kosten niet gedekt

Ook de budgetneutrale verschuiving van de lasten die de regering wilde, blijkt niet gerealiseerd. "Er gaan meer mensen tegen lage lonen werken, maar tegelijkertijd kunnen hoge inkomens zich vaker veroorloven minder te werken, door bijvoorbeeld vier vijfde te gaan werken", zegt André Decoster, een van de onderzoekers en hoogleraar publieke financiën aan de KU Leuven, aan De Standaard. "Omdat die hogere inkomens ook meer belastingen betalen, verliest de overheid bovenaan meer inkomsten dan er onderaan bijkomen."

Er komen dus wel meer jobs bij, maar de onderzoekers vragen zich af of er geen goedkopere manier is om meer mensen naar de arbeidsmarkt te leiden.