Direct naar artikelinhoud
Tesla

Autosleutel Tesla blijkt verouderd en onveilig

Autosleutel Tesla blijkt verouderd en onveilig
Beeld EPA

Dan heb je een dure wagen, blijkt de hightech sleutel zo te hacken. Onderzoekers van COSIC, een Imec-onderzoeksgroep aan de KU Leuven, ontdekten ernstige zwakheden in het 'slimme' autosleutelsysteem dat gebruikt wordt in verschillende luxewagens. Onder meer de autosleutel van de Tesla Model S gebruikt een verouderde en onveilige cryptografie.

Luxewagens maken vaak gebruikt van een systeem waarmee de auto automatisch wordt geopend wanneer de autosleutel zich in de buurt bevindt. Er hoeft dus niet meer op een knopje te worden gedrukt. De ontdekte zwakheden maken het mogelijk om zo'n autosleutel te kopiëren, en zo de wagen te openen maar ook te starten via de startknop. 

Volgens het onderzoek is het Passive Keyless Entry and Start (PKES)-systeem ontworpen door Pektron gevoeliger voor aanvallen. Dat werd ontdekt via testen op de Tesla Model S, maar ook fabrikanten als McLaren, Karma Automotive en Triumph Motorcycles maken gebruik van hetzelfde PKES-systeem. In het kader van een “responsible disclosure” hebben de onderzoekers hun bevindingen voor het eerst gemeld aan Tesla op 31 augustus 2017. Daarvoor had het technologiebedrijf een beloning van 10.000 dollar (8.616 euro) veil. Ook de andere vermelde autobouwers zijn ingeseind, maar reageerden nog niet.