Direct naar artikelinhoud
Europees Parlement

Premier Orbán doet EU-sancties die Hongarije boven het hoofd hangen af als "wraak"

De Hongaarse premier Viktor Orbán in het Europees Parlement.Beeld REUTERS

Premier Viktor Orbán heeft de Europese strafmaatregelen die Hongarije boven het hoofd hangen, afgedaan als "wraak". Het Europees Parlement begon gisteren een debat over het activeren van de zwaarst mogelijke strafprocedure om Orbán te straffen voor het inperken van de democratische vrijheden, waaronder de persvrijheid.

De rechtsconservatieve premier, een hardliner op het terrein van de immigratie, heeft sinds hij in 2010 aan de macht kwam de bewegingsvrijheid van de media, ngo’s en de rechterlijke macht beknot. Ondanks flinke kritiek van zijn collega’s in de EU bond Orbán de afgelopen jaren niet in.

Het Europees Parlement stemt morgen over het starten van de zogenoemde artikel 7-procedure, die ertoe kan leiden dat Hongarije zijn stemrecht in de EU tijdelijk verliest. Orbán haalde aan het begin van het debat uit naar het parlement. "U denkt het beter te weten dan het Hongaarse volk", aldus de premier.

Vlak voor zijn aankomst in Straatsburg nam hij zijn critici in de EU ook op de korrel. "Parlementariërs die promigratie zijn, hebben de meerderheid in het Europees Parlement", betoogde Orbán. "Zij maken zich nu op voor wraak tegen Hongarije, omdat de Hongaren hebben besloten geen immigratieland te zijn."

Leugens

De premier noemde de verwijten dat hij de democratie aan banden legt "leugens". Orbán zei dat de uitslag van de stemming al vaststond. "De waarheid is dat de uitspraak al is geschreven", betoogde de omstreden premier.

Het is echter onduidelijk of er morgen een meerderheid voor de strafmaatregelen zal zijn te vinden onder de 750 parlementariërs. Tot nu toe heeft hij met succes de kritiek weerstaan, ook in de Europese fractie waartoe zijn partij Fidesz behoort. In de Europese Volkspartij, met 217 leden de grootste en machtigste fractie in het Europees parlement, neemt echter de onvrede steeds meer toe.

'De waarheid is dat de uitspraak al is geschreven'
Viktor Orbán

"Er zijn geen compromissen mogelijk als het gaat om de rechtsstaat en de democratie", aldus de Oostenrijkse bondskanselier Sebastian Kurz, wiens partij ook deel uitmaakt van de EVP-fractie. Kurz, net als Orbán een hardliner op immigratieterrein, kondigde aan dat zijn partij morgen voor de artikel 7-procedure zal stemmen.

"Fundamentele waarden moeten beschermd worden", aldus de Oostenrijkse bondskanselier. EVP-fractieleider Manfred Weber zegde Orbán eveneens de wacht aan. "Wij verwachten dat hij erkent dat er reden tot zorg is en dat hij actie onderneemt", benadrukte Weber.