Direct naar artikelinhoud
Lunchbreak

Dit is het belangrijkste nieuws van deze ochtend

Mark Vliegen uit Opglabbeek, een Arco-gedupeerde.Beeld Mine Dalemans

De laatste State of The Union van Commissievoorzitter Jean-Claude Juncker, een Belgisch-Nederlands bedrijf komt met een nieuw medicijn tegen reuma en het pessimisme van de Arco-gedupeerden. Dit is het belangrijkste nieuws van de ochtend.

In het nieuws

1. Juncker pleit voor 10.000 Europese grenswachters in laatste State of the Union

De bewaking van de EU-buitengrenzen moet een taak worden van een echte Europese grenspolitie. Voorzitter van de Europese Commissie, Jean-Claude Juncker, stelde dat vandaag voor in zijn State of the Union.

Commissievoorzitter Jean-Claude Juncker.Beeld AFP

2. Ondanks de goede voornemens van Kris Peeters (CD&V) hebben Arco-gedupeerden weinig hoop op vergoeding: "Zoals wij het zien, zijn we ons geld al jaren kwijt"

"Geef toe, met zo'n rendement is dit dé kosteloze, absoluut veilige belegging op naam waar u met gesloten ogen op mag intekenen." Zo las destijds het BAC-foldertje over Arco. Tien jaar na de val van Dexia steekt het politieke kat-en-muisspel rond de Arco-regeling alleen nog maar de ogen uit. Vooral die van de 800.000 coöperanten, die bijna unisono hun stempel van 'aandeelhouder' verloochenen. Arco-gedupeerde Mark (60) verloor 13.000 euro: "Mijn geloof in de politiek heb ik volledig verloren"

Arco-gedupeerde Marc Vliegen: 'Mijn geloof in de politiek heb ik volledig verloren.'Beeld Mine Dalemans

3. FAQ Antwerpen: De  Antwerpse partijen doen hun best om op een burgerbeweging te lijken, maar wat zit er onder dat laagje vernis?

Als burgerparticipatie ergens hoog op de kiesagenda staat, dan is het in Antwerpen. Toch maakt de burger zich beter niet te veel illusies, zegt politicoloog Thibaut Renson (UGent).

Vanmiddag bezoekt Groen-lijsttrekker Wouter Van Besien onze stadsredactie in Antwerpen. Stel nu uw vragen over burgerparticipatie aan de kopman van Groen.

Volg vanavond live het lijsttrekkersdebat van De Morgen met de Antwerpse kopstukken. 

Bekijk vanavond het debat van 'De Morgen' met de Antwerpse kopstukken live.Beeld RV

4. Tweede opgesloten gezin krijgt ongelijk van Raad voor Vreemdelingenbetwistingen

Het beroep dat een gezin uit Azerbeidzjan had ingediend tegen hun opsluiting in het gesloten centrum 127bis in Steenokkerzeel, is door de Raad voor Vreemdelingenbetwistingen (RvV) verworpen. Dat meldt staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA). "We winnen élke zaak", stelt hij nog in de tweet.

Het gesloten centrum in Steenokkerzeel.Beeld Photo News

5. Belgisch-Nederlands bedrijf dicht bij nieuw medicijn tegen reuma

Het Belgisch-Nederlandse biotechbedrijf Galapagos heeft cruciale studieresultaten bekendgemaakt rond een nieuw medicijn tegen reuma. Dat meldt VRT NWS. Het bedrijf zet daarmee de laatste stap voor een commerciële lancering.

6. Trump noemt hulpverlening na Puerto Rico-orkaan met 3.000 slachtoffers "een van de beste ooit"

De Amerikaanse president Donald Trump heeft forse kritiek gekregen op zijn uitspraken over het volgens hem "ongelofelijk miskend succes" van de hulpverlening na orkaan Maria op Puerto Rico, vorig jaar. Bij die orkaan vielen 3.000 slachtoffers en werd de gebrekkige hulpverlening van de Amerikaanse overheid aangeklaagd.

Aan het koffieapparaat

1. 'Sex Tape' toont hoe normaal, banaal zelfs, het leven tussen de lakens is

De redactie van De Morgen zet de blik op oneindig. Vandaag: Kris Kuppens over Sex Tape.

Sex Tape op VIJF.Beeld sbs

2. Hoe Victoria Beckham uitgroeide van ordinaire voetbalvrouw tot gerespecteerd modeontwerper 

Van ordinaire voetbalvrouw uitgroeien tot serieus genomen modeontwerper: dat zullen weinigen Victoria Beckham nadoen. Het verhaal van een Spice Girl die bereikte wat ze really, really wilde.

3. Rode Duivels zetten nieuwe stap tegen IJsland: matig spelen, toch makkelijk winnen

Zonder één moment te imponeren hebben de Rode Duivels simpel IJsland opzijgezet met 0-3. Vrijdag 12 oktober thuis tegen Zwitserland moet het erop zijn als ze als eerste willen eindigen.

De Rode Duivels tegen IJsland.Beeld Photo News

4. Tien films die u deze week niet mag missen

Zin in een avond zonder Netflix? De filmredactie van De Morgen selecteert voor u het beste wat de bioscopen deze week te bieden hebben.