Direct naar artikelinhoud
Rusland

Man die plein bestormde tijdens WK-finale ligt op intensive care: werd hij vergiftigd?

Verzilov, achternagezeten door een steward tijdens de jongste WK Voetbal-finale Frankrijk-Kroatië.Beeld REUTERS

De Russisch-Canadese activist en artiest Pjotr Verzilov is halsoverkop naar een ziekenhuis in Moskou gebracht. Verzilov, die in het Westen vooral bekend werd omdat hij tijdens de finale van het WK Voetbal het plein bestormde, ligt op de afdeling intensive care. Volgens zijn familie ligt de man in het ziekenhuis met verschijnselen die op vergiftiging duiden.

Verzilov kreeg tijdens het WK-voetbal internationale bekendheid toen hij met twee andere activisten het veld op rende tijdens de finale als protest tegen de politie. Hij ligt sinds dinsdag in een ziekenhuis in Moskou op een speciale afdeling waar patiënten met vergiftigingsverschijnselen worden behandeld.

"Onze vriend en kameraad Pjotr Verzilov is er ernstig aan toe", twitterde Pussy Riot. "Zijn leven is in gevaar. Wij denken dat hij is vergiftigd."

"Hij is niet meer bij kennis", zeggen vrienden en familie over Verzilov.Beeld AP

Volgens Veronica Nikoelsjina, zijn partner en lid van de band die fel gekant is tegen president Poetin, verloor hij plotseling zijn zicht- en spraakvermogen. Ook kon hij moeilijk lopen. Nikoelsjina zegt dat hij zich dinsdag plotseling slecht begon te voelen na terugkeer van een rechtbankzitting. Nadat hij een paar uur had geslapen, zei Verzilov dat hij niet meer goed kon zien. Tegen het ambulancepersoneel ontkende de activist dat hij medicijnen had ingenomen of iets verkeerds had gegeten.

Half bewusteloos

"Zijn toestand verslechterde daarna snel", aldus Nikoelsjina tegen nieuwssite Meduza. "Hij kreeg stuiptrekkingen. Onderweg naar het ziekenhuis sprak hij verward. Hij was half bewusteloos en hij reageerde niet meer op wat ik zei. Hij herkende mij zelfs niet meer." Het ziekenhuispersoneel weigerde haar iets te vertellen over zijn toestand en of hij mogelijk was vergiftigd.

De moeder van Verzilov werd volgens een vriend van de activist een dag later ook de toegang geweigerd tot de afdeling. Opnieuw wilde niemand zeggen wat er met hem aan de hand was en wat zijn toestand was. "Ze stuurden haar weg", aldus de vriend tegen Meduza die donderdag het nieuws bracht over Verzilovs opname. "Hij is niet meer bij kennis."

(lees verder onder de video)

Verzilov fungeert als officieuze woordvoerder van Pussy Riot. Samen met Nikoelsjina en nog een andere activist zat hij na het WK vijftien dagen vast vanwege het verstoren van de finale. Ze waren toen gekleed als politieagenten. Op maandag, een dag voordat hij ziek werd, werd Verzilov opnieuw korte tijd aangehouden na het verlaten van zijn woning.

Op zondag was Nikoelsjina al gearresteerd omdat ze volgens agenten niet meewerkte bij de inspectie van haar auto. Pussy Riot zei toen dat de politie nog steeds boos was over hun verstoring van de finale

Verzilov kreeg bekendheid in Rusland als lid van de artistieke protestgroep Voina. Hij trad toen op met Nadja Tolokonnikova, die later uitgroeide tot een boegbeeld van Pussy Riot. Tijdens de geruchtmakende strafzaak in 2012 tegen Tolokonnikova en twee andere leden van Pussy Riot zei Verzilov dat hij producer van de punkband was. De Pussy Riot-leden werden toen vervolgd vanwege een protestactie tegen Poetin in een kerk in Moskou.

Verzilov was toen onder andere betrokken bij het organiseren van internationale steun voor de Pussy Riot-leden. Door deze protestactie en de rechtszaak groeide Pussy Riot uit tot een symbool van het verzet tegen Poetin. Verzilov en twee bandleden van Pussy Riot lanceerden in 2014 de nieuwssite Mediazona die kritisch bericht over mensenrechtenschendingen door de Russische justitie en de regering-Poetin.

Pyotr Verzilov.Beeld EPA