Videospeler inladen...

Jongens zijn de jagers en meisjes de prooi? Sensoa bindt de strijd aan met "seksmythes"

Het Vlaams expertisecentrum voor seksuele gezondheid Sensoa lanceert vandaag een nieuwe campagne om een aantal hardnekkige "seksmythes" te ontkrachten. 

Vorig jaar lanceerde Sensoa al een gelijkaardige campagne die inspeelde op "seksmythes" die leven bij volwassen hetero's. Dit jaar is de campagne ruimer, en focust ze ook op mythes die vooral voorkomen bij jongeren, homoseksuele mannen en mensen die besmet zijn met het hiv-virus.  

Foute denkbeelden

"We weten dat er onder veel Vlamingen nog heel wat foute denkbeelden over seksualiteit bestaan", zegt Boris Cruyssaert van Sensoa. "Dat weten we bijvoorbeeld uit het Sexpert-onderzoek van de Universiteit Gent en de KULeuven, maar ook uit gesprekken die we zelf hebben gehad met jongeren en andere doelgroepen. Die foute denkbeelden, of mythes, staan een gezonde seksualiteitsbeleving in de weg. Daarom willen we ze met deze campagne aanpakken."

Foute denkbeelden staan een gezonde seksualiteitsbeleving in de weg. Met deze campagne willen we ze aanpakken.

Boris Cruyssaert, woordvoerder Sensoa

6 mythes

De campagne gaat concreet in op 6 mythes:

  1. Het belangrijkste bij seks is dat de man klaarkomt
  2. Aan pijn bij het vrijen is niets te doen
  3. Enkel seks met penetratie is echte seks
  4. Met hiv kan je geen seks meer hebben
  5. Jongens zijn de jagers, meisjes de prooi
  6. Iedereen heeft het voor zijn 20e al gedaan

(lees verder onder de foto)

"Jongens zijn de jagers, meisjes de prooi is zo'n typische mythe die leeft bij jongeren", licht Cruyssaert toe. "Toch merken we dat ook veel volwassenen zo denken.  Wie op onze website de mythe aanklikt, komt te weten waarom dit denkbeeld fout is, en hoe je als jongen en meisje elkaar kunt benaderen."

Sommige mythes zijn typisch voor jongeren. Toch merken we dat ook veel volwassenen zo denken.

Boris Cruyssaert, woordvoerder Sensoa

Het denkbeeld dat enkel seks met penetratie (geslachtsgemeenschap) echte, volwaardige seks is, blijkt nog zo'n hardnekkige mythe te zijn. Cruyssaert: "Het denkbeeld gaat voorbij aan de verschillende manieren waarop mensen seks kunnen hebben. Op de website benadrukken we het belang van intimiteit en voorspel, en maken we onder meer duidelijk dat homomannen niet enkel van anale seks kunnen genieten. Met dergelijke uitleg hopen we de mythes te ontkrachten." 

De website Seksualiteit.be geeft bij elke mythe duiding. Bezoekers komen er onder meer te weten waar de mythe vandaan komt en hoe de werkelijkheid in elkaar zit.  

Herbekijk hieronder de reportage uit "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Meest gelezen