Bruine eitjes niet gezonder dan witte, maar wel duurder

Bruine eieren zijn vaak populairder dan witte, terwijl ze niet gezonder zijn. Het Nederlandse tv-programma Keuringsdienst van Waarde ontdekte dat supermarkten van dat idee wel eens durven te profiteren.
door
silke.vandenbroeck
Leestijd 1 min.

De meerderheid van de mensen verkiezen bruine eitjes over witte. In het tv-programma legt de eigenaar van kippenbedrijf Kipster uit dat dat komt doordat de eerste scharreleieren toevallig bruin waren. “Een simpele manier voor boeren destijds om zich te onderscheiden was door bruine eiren te verkopen.” Legbatterij-eieren zijn inmiddels niet meer te koop, maar consumenten denken nog steeds dat de bruine variant gezonder is.

Onder in het schap

Supermarkten vragen daarom meer geld voor bruine eitjes. De witte liggen vaker onder in het schap en zijn goedkoper verpakt. Een bruin ei kost 7 à 8 cent meer dan een wit ei, ondervonden de programmamakers.

Milieu

Maar wat de meeste mensen niet weten, is dat witte eieren beter zijn voor het milieu. Kippen die witte eitjes leggen, gebruiken minder voer, leven iets langer en leggen er ook nog eens meer per jaar.