Direct naar artikelinhoud
Voetbal

Hein Vanhaezebrouck bekijkt paars-wit door roze bril: "We staan verder dan gehoopt"

Joakim Maehle van KRC Genk en Antonio Milic van RSC Anderlecht .Beeld Photo News

Zes punten achterstand op Club Brugge en al drie matchen niet meer gewonnen. Het is al voor minder crisis geweest in Anderlecht. Coach Hein Vanhaezebrouck ziet het positiever: "We staan verder dan gehoopt."

Hein Vanhaezebrouck houdt er niet van als we het woord 'crisis' gebruiken, dan durft hij al eens kregelig te worden. Voor het vierluik Club-Antwerp-Genk-Standard zei Vanhaezebrouck dat hij pas nadien zou weten waar Anderlecht werkelijk staat. Zaterdagavond zei hij: "Verder dan gehoopt." Nochtans: één op negen.

Is dat dan geen inzinking? Een moment van slapte? Of erger nog: een noodtoestand, zeker met de Europese verplaatsing naar Trnava – je zult er maar verliezen – en Standard op komst? Vanhaezebrouck zei dat de pers "een beetje serieus" moest blijven. "Want anders zullen de mensen jullie niet meer geloven. De werkelijkheid is dat we de evenknie waren van Racing Genk, dat terecht veel lof krijgt. We hadden een gelijkspel verdiend. Voor de rust hadden we zelfs de meeste doelpogingen. En Dimata keerde op de lijn ongelukkig een gemaakte goal van Makarenko. Dit was onze beste prestatie dit seizoen."

Was dat wel zo? Spitsen Dimata en Santini waren onzichtbaar – "ze werkten hard, ik maak me dus geen zorgen", zalfde Vanhaezebrouck. Alweer slikte paars-wit een vermijdbare tegentreffer. En bovenal: het ontbrak aan een vleugje creativiteit, iemand die uit het niks een kans kan creëren of tenminste de openingen ziet. Vanhaezebrouck haalde de schouders op: "We hebben toch veel kansen afgedwongen?"

Er was dat moment met Dimata, een toets van Musona naast en voorts pogingen van Saief en Bakkali. Dan is 'veel' niet echt op zijn plaats. Vanhaezebrouck sputterde tegen: "Ons doelgevaar kwam werkelijk van overal."

Op sociale media waren fans alvast ontgoocheld. Ook zij missen een sprankeltje magie, a touch of genius.

Trebel bezoekt specialist

Het maakt dat Club Brugge nu al zes punten voorsprong telt op paars-wit. Onbelangrijk, meende de Anderlecht-coach. "Wij zijn aan het heropstarten en dat loopt prima. We moeten niet te veel kijken naar Club."

Eerlijk is eerlijk: er zijn wel verzachtende omstandigheden, gezien die volle ziekenboeg. En dan zijn er nog de buikspieren van Adrien Trebel. Vandaag bezoekt Trebel een buitenlandse specialist om te bekijken wat zijn opties zijn. Een daarvan is een operatie, wat binnen Anderlecht niet langer uitgesloten geacht wordt. Trebel zelf wenste op Racing Genk niet te reageren. Vanhaezebrouck deed dat wel: "Ik vond Trebel goed. Hopelijk krijgt hij nu geen reactie, maar mij leek het dat hij deze wedstrijd minder last had dan in de vorige."

Genk ontpopte zich zaterdag als grootste uitdager van Club voor de titel. Coach Philippe Clement hield evenwel net zomin van het woord 'titel' als Vanhaezebrouck van 'crisis'. "Laat ons eerst maar eens play-off 1 halen. We hebben een jonge kern en bijlange niet het grootste budget van eerste klasse."

Genk ontpopte zich zaterdag als grootste uitdager van Club voor de titel

Als play-off 1 niet zou lukken met dit aanwezige materiaal – Pozuelo was geweldig, hij is de belichaming van alles wat Anderlecht niet heeft –, dan kan Clement er beter mee ophouden, toch?

Het omgekeerde van 'crisis' is 'bloei'. Is dat geen klare omschrijving van de verhoudingen tussen RSC Anderlecht en KRC Genk? Vanhaezebrouck moet iets doen. Zou het een idee zijn om eens te kiezen tussen Santini en Dimata?