Aantal verkeersdoden daalt met 14 procent: Fietsersbond nuanceert cijfers

door
Belga
Leestijd 2 min.

Het aantal mensen dat in de eerste zes maanden van dit jaar ter plaatse om het leven kwam bij een verkeersongeval op de Belgische wegen, is met 14 procent gedaald in vergelijking met dezelfde periode in 2017, zo geeft de jongste verkeersveiligheidsbarometer van Vias institute aan. Volgens het verkeersinstituut vielen nooit eerder minder verkeersdoden in deze periode van het jaar. De Fietsersbond nuanceert de cijfers en vraagt de overheden om versneld en meer te investeren in veilige fietsinfrastructuur. In de eerste helft van 2018 vielen ter plaatse 191 doden bij verkeersongevallen, tegen 221 in dezelfde periode van 2017.

De Fietsersbond nam de barometer door en komt naar eigen zeggen toch tot een ander, "onthutsend beeld" op vlak van fietsveiligheid: "In Vlaanderen vielen 22 dodelijke fietsslachtoffers in de eerste jaarhelft van 2018. Dat zijn 6 dodelijke slachtoffers meer of een stijging van 36,5 procent in vergelijking met 2017."

In dezelfde periode werden 3.944 letselongevallen bij fietsers geregistreerd in Vlaanderen. Een stijging van 3 procent in vergelijking met 2017. "3.944 letselongevallen bij fietsers op 6 maanden tijd, dat komt overeen met ongeveer 20 slachtoffers per dag en bijna 1 fietsdode per week. Dagelijks zijn dus 20 fietsers betrokken bij een verkeersongeval met lichamelijke letsels tot gevolg. Een cijfer dat al enkele jaren niet daalt", zegt de Fietsersbond. "Bovendien blijft de autodruk stijgen."

Om de verkeersveiligheid van fietsers drastisch te verhogen, vraagt de Fietsersbond aan alle bevoegde overheden om versneld en meer te investeren in veilige fietsinfrastructuur, om de fietstoets toe te passen bij elke aanpassing aan infrastructuur, om een uitgebreid onderzoek te voeren naar de oorzaken van de ongevallen met fietsers en om de autodruk te verminderen door de invoering van een (slimme) kilometerheffing en circulatieplannen in woonkernen.

bron: Belga