Direct naar artikelinhoud

Japanse zakenman eerste SpaceX-passagier ooit met een retourtje naar de maan

SpaceX topman Elon Musk (links) maakt de naam bekend van de eerste passagier, de Japanse zakenman Yusaku Maezawa.Beeld AP

De Japanse zakenman en kunstverzamelaar Yusaku Maezawa is de eerste passagier die mee mag met een particuliere ruimtevlucht van SpaceX. Hij zal met een raket een reis langs de maan maken en daarna weer naar de aarde terugkeren.

De 42-jarige miljardair was in Los Angeles aanwezig toen in het hoofdkwartier van SpaceX werd bekendgemaakt wie de eerste maantoerist wordt. Maezawa zegt dat het zijn levenslange droom is om de ruimte in te gaan. Alleen al de gedachte aan de reis doet zijn hart sneller kloppen, zei hij. "Hij is de moedigste mens, hij wil het liefste van iedereen en is de grootste avonturier", vindt SpaceX-oprichter Elon Musk.

Niet alleen

"Eindelijk kan ik u vertellen dat ik uitgekozen ben om naar de maan te vliegen", aldus Maezawa, die rijk werd met de verkoop van kledij op internet. "Het is mijn levensdroom. Sinds ik kind ben, hou ik van de maan."

Maezawa zal niet alleen vliegen, maar zes tot acht kunstenaars uit de hele wereld meenemen - die niets moeten betalen. Ze moeten inspiratie opdoen voor een kunstproject. Aan welke kunstenaars hij denkt, wil Maezawa nog niet zeggen.

Weekje weg

De vlucht wordt gemaakt met de Big Falcon Rocket, of Falcon 9. Dat is een nieuwe raket van het ruimtevaartbedrijf van de Tesla-topman, die nog in ontwikkeling is. De ontwikkeling van het ongeveer 118 meter hoge ruimteschip zal volgens Musk ongeveer 5 miljard dollar kosten. 

De Falcon 9 zal om de maan vliegen en ze daarbij naderen tot op zo'n 200 kilometer. De vlucht zal ongeveer een week duren en zal, "als alles goed gaat", plaatsvinden in 2023, zei Musk. 

Weekje weg
Beeld AP

Kostenplaatje?

Hoeveel betaald moet worden voor de ruimtevlucht van SpaceX, is niet bekend. De Japanner betaalt "zeer veel geld" voor de reis, zo klonk het. Een precies bedrag wilden noch Musk noch Maezawa kwijt.

SpaceX maakte vorig jaar al bekend dat het mensen naar de maan wil brengen. Toen was er sprake van twee kandidaten, die een "aanzienlijk voorschot" hadden betaald. De tot dusver laatste bemande vlucht naar de maan, of zijn omgeving, gebeurde in 1972. 

Kostenplaatje?
Beeld AP
Kostenplaatje?
Beeld AFP