Direct naar artikelinhoud
Nederland

Krijgt Nederlandse regering straks een 'designated survivor'?

De Nederlandse premier Mark Rutte.Beeld ANP

De Nederlandse premier Mark Rutte denkt erover na om een lid van zijn regeringskabinet als 'designated survivor' te benoemen. Die persoon moet afwezig blijven wanneer de voltallige regering samenkomt bij een publieke bijeenkomst, voor het geval dat er een aanslag wordt gepleegd.

Wat als er zich een onwaarschijnlijk scenario afspeelt en de voltallige regering het slachtoffer wordt van een dodelijke aanslag? Het is de premisse van Netflix-serie Designated Survivor, waarbij een ambtenaar plots noodgedwongen de rol van president op zich moet nemen, en dat idee is nu duidelijk ook in de politieke hoofden geslopen: is het niet beter om iemand thuis te laten bij grote publieke bijeenkomsten van de regering? Voor het geval dat?

De persoon zou worden gekozen door de ministerraad en moet zich, bijvoorbeeld tijdens Prinsjesdag, schuilhouden op een onbekende plek

De Amerikaanse president Donald Trump heeft vorig jaar al zijn minister van Veteranenzaken, David Shulkin, aangeduid als designated survivor en ook de Nederlandse premier voelt iets voor het voorstel van partij D66 om een 'aangewezen overlevende' te hebben. In een brief aan de Tweede Kamer schrijft Rutte nu dat het 'wenselijk kan zijn' om een minister bij bepaalde gelegenheden weg te houden. Die minister zou worden gekozen door de ministerraad en moet zich, bijvoorbeeld tijdens Prinsjesdag, schuilhouden op een onbekende plek.

In België wordt er voorlopig nog niet nagedacht over zo'n noodsysteem.