Direct naar artikelinhoud
Optima

Jeroen Piqueur ook in beroep veroordeeld voor fraude: vier maanden cel en 1,5 miljoen euro boete

Jeroen PiqueurBeeld BELGA

De voormalige Optima-topman Jeroen Piqueur krijgt vier maanden effectieve celstraf, 1,5 miljoen euro geldboete en 2,3 miljoen euro verbeurdverklaring opgelegd voor grootschalige fiscale fraude. Dat heeft het Gentse hof van beroep beslist, in een volledige bevestiging van het vonnis van de Gentse correctionele rechtbank.

De 64-jarige Piqueur werd vervolgd voor feiten tussen augustus 2007 en oktober 2013, voorafgaand aan het faillissement van de Optima Bank. Het gaat onder meer om niet-aangifte aan de inkomstenbelasting van roerende inkomsten op Luxemburgse en Monegaskische rekeningen. Die stonden op naam van offshorestructuren terwijl Piqueur ervan de begunstigde was. Voor de inkomstenjaren 2006 tot en met 2012 ging het volgens de speurders over 1,5 miljoen euro aan roerende inkomsten.

Buitenlandse rekeningen

Piqueur gaf volgens het openbaar ministerie ook een bedrag van 19,9 miljoen euro aan voorschotten op een liquidatiebonus van een offshorevennootschap niet aan. Het geld zou gebruikt zijn om de aankoop van zijn jacht Rubeccan te financieren. Het parket stelde dat Piqueur in de gezamenlijke aangifte met zijn echtgenote melding had moeten maken van de buitenlandse rekeningen.

Hij kreeg in eerste aanleg een effectieve celstraf van vier maanden, omdat hij geen blanco strafblad meer heeft na een veroordeling in Spanje. De ex-topman van Optima kreeg van de Gentse rechter ook een geldboete van 1,5 miljoen euro. De rechtbank sprak de verbeurdverklaring uit van bijna 2,3 miljoen euro inkomsten uit de misdrijven en legde hem een beroepsverbod van drie jaar op. Piqueur ging in beroep tegen het vonnis. 

Spaans strafblad

Piqueur stelde dat hij stappen had ondernomen om zijn Spaanse strafblad uit te wissen, zijn advocaat pleitte dat hij de inkomsten niet aangaf in België omdat dat volgens zijn Luxemburgse raadgevers niet moest. Maar ook dat argument werd afgewezen. Het Gentse hof van beroep bevestigde vanmorgen het volledige vonnis

"De middelen tot onontvankelijkheid van de strafvordering worden argument per argument weerlegd. Ten gronde en ook wat de bestraffing betreft, komen we tot een identieke beslissing als de eerste rechter", aldus voorzitter Martin Minnaert van het Gentse hof van beroep.

Het hof van beroep stelde in het arrest concreet dat de fraude "grootschalig werd opgezet en zich uitstrekte over een lange tijdspanne". "De beklaagde werd bij dit alles duidelijk gedreven door geen andere bedrieglijke intentie dan zichzelf te verrijken - een intentie waarin hij overigens bijzonder succesvol was door onder meer ruim anderhalf miljoen euro aan roerende inkomsten te verdonkeremanen, een luxueus jacht privaat te financieren en diverse buitenlandse rekeningen voor de fiscus verborgen te houden - er zo evenzeer bedrieglijk intentioneel voor lief bijnemend de fiscale openbare orde te schaden en de maatschappij te bruuskeren door te weigeren de hem verschuldigde fiscale lasten te dragen", motiveerden de rechters.

Vermoedelijk cassatieberoep

Piqueur was zelf niet aanwezig bij de voorlezing van het arrest.

Vermoedelijk wordt er cassatieberoep aangetekend. "Jeroen Piqueur betwist dat sprake zou zijn van een grootschalige fraude en is van oordeel dat het gaat om een fiscaaltechnische discussie die niet strafrechtelijk van aard is. Hij zal het arrest bestuderen en binnen de termijn van 15 dagen beslissen of cassatieberoep wordt aangetekend", meldt zijn advocaat.