Francken: ‘Opsluiting gezinnen is helemaal legitiem’

Theo Francken© BELGA

Staatssecretaris Francken verdedigt woensdagnamiddag zijn aanpak van transmigranten en sans-papiers voor de bevoegde parlementaire commissie. Hij is niet gediend met de kritiek op de opsluiting van gezinnen.

poj

Staatssecretaris Francken antwoordde in het federaal parlement op kritiek vanuit de oppositiepartijen op de opsluiting van de kinderen in het gesloten centrum 127bis. Olivier Maingain (DéFi) noemde die ‘tegen internationale rechtsregels’, maar dat sprak Francken tegen. ‘Hier worden geen internationale regels geschonden. De opsluiting van gezinnen is helemaal legitiem. Er is juridisch gezien geen enkel probleem.’

Ons land stopte tien jaar geleden met het opsluiten van kinderen, na verschillende veroordelingen door het Europees Hof voor de Rechten van de Mens. Sinds augustus is de federale regering er opnieuw mee begonnen, omdat te veel gezinnen op de loop gingen voor hun uitwijzing. De aparte units, met meer comfort en privacy, moeten nieuwe veroordelingen voorkomen. Maar honderden organisaties kwamen ertegen in het verweer.

‘Wij zullen winnen’

‘Die ontelbare organisaties die allemaal zeggen dat het onze schuld is, de schuld van de regering: dat ze zoveel procedures opstarten als ze willen. Ze zullen niet winnen. Wij zullen winnen, want zij hebben juridisch geen poot om op te staan. In wiens belang zijn die 31 nieuwe procedures nog? Wat wil men hier eigenlijk mee bewijzen? Dit gaat over mensen die de voorbije jaren al tientallen procedures hebben doorlopen, zonder enig succes.’

De eerste twee gezinnen die in de gezinsunits werden opgesloten spanden in totaal 31 rechtszaken aan tegen hun opsluiting en hun geplande uitwijzing, en dat op dertig dagen tijd. Daarbij waren onder meer vijf verzoeken tot invrijheidsstelling, vier asielaanvragen, vijf beroepen bij de Raadkamer en vier beroepen bij de kamer van inbeschuldigingstelling. ‘Dat we die allemaal gewonnen hebben, toont dat we de wet aan onze kant hebben’, aldus nog Francken.

‘Geen moordenaars of verkrachters’ bij vrijgelaten sans-papiers met strafblad

© photo news

Bij de 32 sans-papiers die vrijgelaten werden uit gesloten centra, zaten volgens Theo Francken (N-VA) slechts een ‘aantal zware gevallen’.

Vorige week werden tientallen uitgeprocedeerde asielzoekers vrijgelaten uit gesloten centra om plaats te maken voor transmigranten. Vervolgens bleek dat er 32 sans-papiers bij waren met een strafblad. Francken beloofde uit te zoeken wat deze 32 op hun kerfstok hadden, maar wees er tegelijk op dat ‘ze zijn gestraft voor hun criminele feiten en hebben hun straf uitgezeten’.

Nu blijkt dat er twaalf van de 32 sans-papiers een geaccumuleerde straf van meer dan drie jaar gevangenisstraf kregen. Een ‘aantal zware gevallen’, dus, zei Francken na zich te verdedigen tegen de kritiek op de opsluiting van gezinnen. Over algemeen gaat het over diefstal en drugsdelicten. ‘Geen moordenaars of verkrachters’, besluit Francken.

Premier Michel eiste dinsdag dat Francken tegen vrijdag ‘effectieve en concrete’ voorstellen uitwerkt over ‘de aanpak van transmigratie in het algemeen en het Maximiliaanpark in het bijzonder’. Dit na kritiek van onder anderen Brussels burgemeester Philippe Close (PS), die stelde dat Franckens plan neerkomt op ‘minder migranten op Vlaamse parkings, maar meer in het Maximiliaanpark’.