Jaber al-Bakr. © EPA

© AFP

thumbnail: Jaber al-Bakr.
thumbnail: null

Syriër (22) die verdacht wordt van plannen van aanslag opgepakt na klopjacht

De Duitse politie heeft in Leipzig een Syrische man opgepakt die er volgens verschillende bronnen wordt van verdacht een bomaanslag te hebben gepland in Duitsland. Dat meldt de politie op Twitter. De man was sinds zaterdag voortvluchtig.

De politie lanceerde een klopjacht op de 22-jarige Jaber al-Bakr nadat in zijn flat in Chemnitz, niet ver van Leipzig, 100 gram explosieven werd aangetroffen. “Moe maar zeer gelukkig: we hebben de terreurverdachte gisterennacht gevat in Duitsland”, aldus de politie maandag op Twitter.

De politie wilde niet reageren op de berichten dat al-Bakr, die Duitsland binnenkwam als een vluchteling, in contact zou staan met terreurgroep Islamitische Staat, of dat hij plannen zou hebben gehad om een aanslag te plegen op een Duitse luchthaven.

Een woordvoerster van het parket verklaarde zondag al dat “het algemene beeld” van het onderzoek aantoont dat een “islamistisch gemotiveerde aanslag” was gepland. Afgelopen weekend werden al vier andere mannen opgepakt in het kader van het onderzoek. Twee van hen zijn ondertussen weer vrij.

Duitsland is in hoge staat van paraatheid sinds in juli op één week tijd twee terroristische aanslagen werden uitgevoerd die werden opgeëist door IS en het werk waren van asielzoekers. Sinds 2007 heeft de Duitse politie bovendien minstens vijf islamistische aanslagen verijdeld.

Opgepakte Syriër wilde aanslag plegen op Berlijnse luchthaven: “Warme lijm gekocht”

© AP

Djaber al-Bakr, de Syrische vluchteling die in de nacht van zondag op maandag werd opgepakt in Leipzig, zou een aanslag hebben gepland op een van de luchthavens in de Duitse hoofdstad Berlijn. Dat heeft de topman van de inlichtingendiensten, Hans-Georg Maaßen, maandag gemeld op televisiezender ARD.

“We hadden informatie gekregen van de geheime diensten dat hij eerst treinen viseerde in Duitsland. Later bleek dat zijn doelwit één van de luchthavens in Berlijn was”, aldus Maaßen.

Verschillende Duitse media hadden tijdens het weekend al gesproken over de luchthavens als doelwit, maar dat werd tot nu toe niet bevestigd. De Duitse politie had begin september informatie ontvangen van de geheime diensten dat terreurgroep Islamitische Staat een aanslag plande tegen “infrastructuur” in Duitsland. “Het heeft geduurd tot vorige week donderdag vooraleer we wisten wie in Duitsland die aanslag ging plegen”, zegt de inlichtingendienstenchef nog.

De beslissing om al-Bakr te arresteren werd vrijdag genomen nadat hij warme lijm had gekocht. “We gingen ervan uit dat dat het laatste chemische product was dat hij nodig had om een bom te maken”, aldus Maaßen nog.

De verdachte kon zaterdag nog ontkomen na een huiszoeking in zijn woning in Chemnitz en werd maandagochtend na een klopjacht opgepakt door de politie. Hij kon gevat worden nadat een andere Syriër bij wie al-Bakr onderdak had gevraagd, de politie had verwittigd.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer