Alle rijstroken weer vrij op Antwerpse ring

© GVA

Op de Antwerpse ring en het knooppunt Antwerpen-Oost is richting Gent het water dat op bepaalde plaatsen meer dan 30 centimeter hoog stond, weer weggetrokken. Dat meldt het Vlaams Verkeerscentrum.

dvd

Het probleem ontstond door de combinatie van aanhoudende regenval en een uitgevallen pomp die water richting de Schelde moet sturen. De riolering kon het water niet meer slikken, waardoor vier rijstroken blank kwamen te staan. Dat leidde tot lange files op de Antwerpse ring zelf en op de E313. Intussen is de pomp hersteld. Alle rijstroken zijn weer vrijgegeven en de files lossen stilaan op. De Liefkenshoektunnel is dan ook niet langer tolvrij richting Gent.

‘Omdat de ring lager ligt dat de omliggende gebieden, wordt het regenwater afgevoerd naar twee grote ondergrondse waterreservoirs. Wanneer die vollopen, wordt het water opgepompt en afgevoerd naar de Schelde. Eén van de twee pompen, in Borgerhout, werkte zondag niet ten gevolge van een stroompanne’, legt Jef Schoenmaekers van het AWV de waterproblemen uit. Daardoor steeg het waterpeil snel en kwamen drie van de vier rijstroken rond 13u al onder water te staan. Even dreigde het waterpeil nog te stijgen, waardoor mogelijk de volledige Ring zou moeten worden afgesloten. ‘Ondertussen is de stroom hersteld en draait de pomp weer’, aldus Jef Schoenmaekers.